Σε «πυρετό» διαβουλεύσεων για την εστίαση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η «εκτίναξη» των κρουσμάτων (χθες 1.465) που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», καθιστούν αναγκαία την αναπροσαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.
Όπως τόνισε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα από εδώ και πέρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, τα δεδομένα είναι πλέον εντελώς διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα.
Διευκρίνισε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι αν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.
Σε κάθε περίπτωση – υπογράμμισε ο υπουργός – στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, είχε προαναγγείλει επίσης αλλαγές, κάνοντας λόγο για ανάγκη «προσαρμογής» του αρχικού πλαισίου λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν».
Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε πως «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μεικτούς», επισημαίνοντας ότι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή».
Ποιες οι σκέψεις κυβέρνησης και ειδικών
Τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν αναγκαστικά τα επόμενα εικοσιτετράωρα ειδικοί και κυβέρνηση σχετίζονται με το καθεστώς λειτουργίας, αλλά και τις κατηγορίες επιχειρήσεων που μπορεί να αποβούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Συγκεκριμένα:
· εάν θα υπάρξουν μεικτοί και αμιγείς χώροι ή θα προκριθεί η λύση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο για εμβολιασμένους ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους
· αν οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους (ίσως το πιθανότερο σενάριο), όπως για παράδειγμα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης
· αν θα ισχύσουν διαφορετικοί περιορισμοί, αυστηρότεροι ίσως για τα μπαρ, τα κλαμπ και τα beach bar, ενώ σε μια πιο χαλαρή εκδοχή των μέτρων θα βρεθούν εστιατόρια και καφέ,
· αν θα αυξηθούν οι κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί (πρόστιμα, αναστολή λειτουργίας, αφαίρεση άδειας) από την πρώτη κιόλας παράβαση,
· αν θα επεκταθούν οι αυστηροί περιορισμοί και σε άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως σινεμά, θέατρα, εμπορικά κέντρα κλ.
Μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται, εν τω μεταξύ, να παρουσιαστεί η ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού (covid pass), η οποία συνιστά το «διαβατήριο» επιστροφής στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, ανάβοντας πράσινο φως για την είσοδό τους σε όποια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος επιθυμούν.