«Τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς» απέρριψε κατηγορηματικά την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ενέκρινε σχέδιο έξι σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, οι «27» κάλεσαν την Τουρκία «να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας» του 2016 που επιτεύχθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.
Η Ένωση και οι χώρες μέλη της θα λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» προειδοποίησαν οι υπουργοί, «με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμμέσως στις επικρίσεις του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων που διαφώνησαν με τη διακοπή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου που αποφάσισε η Αθήνα.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τέσσερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι θα μετεγκαταστήσουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα στις χώρες τους.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό δεν υπήρχε η βούληση κρατών μελών να πάρουν στο έδαφός τους ασυνόδευτα παιδιά» και η κίνηση των τεσσάρων χωρών αποτελεί «ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ με αυτήν ξεκινάει μια δυναμική».