Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνουν ύποπτα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, που εκτιμούν ίσως να υπερβαίνουν τις 100.000 οι πολίτες που προχωρούν σε μεθοδεύσεις για εικονικούς εμβολιασμούς ή επιδιώκουν να λάβουν γνωματεύσεις για τεστ COVID-19 που ουδέποτε έχουν κάνει.
Όπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», στο στόχαστρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 27 περιοχές με ύποπτα εμβολιαστικά κέντρα. Τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Αττική, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 200 σημεία σε όλη την επικράτεια με συμμετοχή 200 έως 300 γιατρών οι οποίοι παίρνουν μίζα 300 έως 400 ευρώ για να αλλοιώσουν τα δεδομένα εμβολιασμού κι έκδοσης πιστοποιητικού.
Πολλοί γιατροί όμως φοβούνται τις συνέπειες του νόμου και αφού πάρουν τα χρήματα από τους αρνητές του εμβολίου, αντί για νερό, χορηγούν κανονική δόση εμβολίου.
«Το να χρηματίζεται παράνομα ένας υγειονομικός είναι απαράδεκτο. Όμως, όταν χρηματίζεται τελικά για να κάνει τελείως λάθος και από φόβο κάνει το σωστό το υγειονομικό αποτέλεσμα στο τέλος είναι καλό» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Έτσι εντοπίζουν τους απατεώνες
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας χρησιμοποιεί κυρίως ηλεκτρονικά στοιχεία για να εντοπίσει όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν το σύστημα.
Τα τρία στοιχεία για τον εντοπισμό της απάτης:
• Ψευδής Ταχυδρομικός Κώδικας / Αλλαγή νομού
• Ρυθμός εμβολιασμού / απότομη αύξηση σε περιοχές
• Μαζική προσέλευση για εμβολιασμούς εκτός ωραρίου
Το πρώτο στοιχείο που μπαίνει στο «μικροσκόπιο» είναι ο ταχυδρομικός κώδικας αφού σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ακόμη και εικονική αλλαγή νομού.
Ο ρυθμός εμβολιασμών και η απότομη αύξησή του σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και περιπτώσεις όπου οι πολίτες προσέρχονταν σχεδόν μαζικά σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, εκτός ωραρίου.
Τα στοιχεία που έχει η αστυνομία στα χέρια της προκύπτουν επίσης και από καταγγελίες πολιτών.