Στο Φάληρο κατέπλευσε το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS GW BUSH

Το "θηριώδες" πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS GW BUSH

Μια «πλωτή πόλη» βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στον Φαληρικό όρμο. Πρόκειται για το “θηριώδες” πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ USS GW BUSH.

To αεροπλανοφόρο βρίσκεται αρόδο εδώ και λίγες ώρες στον Πειραιά, και θα παραμείνει έως το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου.

Με NAVTEX που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, από σήμερα Παρασκευή στις 8.00 το πρωί έως και την Τρίτη στις 2.00 το μεσημέρι απαγορεύεται η «κυκλοφορία και αγκυροβολία σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το πλοίο.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

«Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ανακοινώνεται από την 03-02-2023 και ώρα 08:00 έως 07-02-2023 και ώρα 14:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το στίγμα φ: 37ο 55′ 09,3’’Β, λ: 023ο 39’ 47’’Α, και συγκεκριμένα περιμετρικά του πλοίου το οποίο θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο στίγμα αυτό.

»Από την παρούσα απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία – σκάφη που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου. Οι παραβάτες, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ 261 Α’/73), όπως ισχύει».

Πρόκειται για το δέκατο και τελευταίο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2003 στο ναυπηγείο Northrop Grumman Newport News Dry Dock 12, το μεγαλύτερο στο δυτικό ημισφαίριο. Ολοκληρώθηκε το 2009. Το κόστος κατασκευής ανήλθε σε 6 δισ. δολάρια.