Αντιμέτωποι με σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων βρίσκονται από το πρωί ενώπιον της 35ης ανακρίτριας για τις απολογίες τους ο ιδρυτής της Folli Follie και τα μέλη της οικογένειάς του σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) που αμφισβήτησε με στοιχεία την εμφανιζόμενη ευρωστία του Ομίλου και οδήγησε σε κατάρρευση την άλλοτε κραταιά επιχείρηση στο χώρο των κοσμημάτων.
Οι απολογίες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του Καίτης και του γιου τους Τζώρτζη που έχουν ξεκινήσει από το πρωί σηματοδοτούν την τελική φάση της ποινικής έρευνας για το βασικό σκέλος του αποκαλούμενου «σκανδάλου της Folli Follie», της εταιρίας που από την κούρσα κερδοφορίας πλέον βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης μέσω των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτές.
Οι ιδρυτές του Ομίλου που απολογούνται σήμερα είναι οι θεωρούμενοι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για την οποία κλήθηκαν σε απολογία περίπου 30 κατηγορούμενοι, οικονομικά στελέχη της εταιρίας και θυγατρικών της στην Ασία κ.α. οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.
Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βαρύνονται με πέντε κακουργήματα που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία, κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν οι ίδιοι προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους για αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών statement και κυκλωτικών κινήσεων κεφαλαίων. Η Καίτη Κουτσολιούτσου θα απολογηθεί για τρία κακουργήματα: απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χειραγώγηση μετοχών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που χειρίζεται η 35η Ανακτρίτρια, οι κατηγορίες αφορούν το διάστημα από το 2000 έως το πρώτο τρίμηνο του 2018. Για τα πεπραγμένα του Ομίλου εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες ενώ ερευνάται και ο ρόλος φυσικών και νομικών προσώπων και φορέων εκτός της εταιρίας.
Στο μεταξύ ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί τον πρώην CFO της Folli Follie Group Sourcing LTD (FFGS), θυγατρικής στην Ασίας της εταιρείας Folli Follie, Ιωάννη Μπεγιέτη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως ο εντολέας του, μόνιμος κάτοικος Χονγκ Κονγκ, δεν κλήθηκε από την ανακρίτρια σε απολογία αν και είναι γνωστής διαμονής και ήδη έχει συνεργαστεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ελεγκτικό οίκο στο πλαίσιο της έρευνας για τον Όμιλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ποινικολόγου, που χαρακτηρίζει Στην τελική φάση η ποινική έρευνα του σκανδάλου της Folli Follie -Απολογείται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ο κ. Κούγιας μετέβη σήμερα στο ανακριτικό γραφείο και «όταν διαμαρτυρήθηκε στην κα Ανακρίτρια γι’ αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την ανάκριση, η κα Ανακρίτρια δεν του έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τη μη νόμιμη κλήτευση του εντολέα μας, η οποία αφήνει εντελώς ελεύθερο το πεδίο στους μεγαλομετόχους της Folli Follie να αναπτύξουν τους δικούς τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, χωρίς τις θέσεις του πρώην CFO της εταιρείας FFGS κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, και γι’ αυτό το λόγο αναγκαζόμαστε σήμερα εκ λόγων καθαρά υπερασπιστικής δεοντολογίας να προβούμε σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, αφού θεωρούμε απαράδεκτο να έχουν κληθεί στην υπόθεση αυτή και να έχουν δώσει τις θέσεις τους ακόμη και ασήμαντα στελέχη της Folli Follie, επί πολλά χρόνια στενοί συνεργάτες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη σωστή δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου, και να μην έχει κληθεί σε απολογία ο τυπικά CFO της εταιρείας, ο οποίος, όπως τώρα ανακάλυψε, βρέθηκε προ ενός οικονομικού σκανδάλου, του οποίου η αφετηρία έχει χρόνο έναρξης το 2000».
Τέλος με την ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας αναφέρει πως δημιουργεί «τεράστιο κενό στην ολοκληρωμένη διερεύνηση του σκανδάλου» η κλήση των κατηγορουμένων σε απολογία «χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την έκδοση τελικού πορίσματος».