Με την επίδειξη του ψηφιακού πίνακα που αφορά τη διεκπεραίωση των αιτημάτων των δημοτών της πρωτεύουσας ξεκίνησε το πρωί η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.
Στη συνέχεια οι δύο δήμαρχοι, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, υπέγραψαν το Σύμφωνο Αδελφοποίησης μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης.
Τι επισήμανε ο Μπακογιάννης
Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ότι τις δύο πόλεις, μολονότι τις χωρίζει ο ωκεανός, τις ενώνει ο κοινός στόχος για τη δημοκρατία και την εξάλειψη των ανισοτήτων.
«Από τον Παρθενώνα μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας και από την Αστόρια μέχρι το Κουκάκι, είμαστε υπερήφανοι που δίνουμε την ευκαιρία στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης να δουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμη πιο κοντά», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Άνταμς τόνισε ότι η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής διότι και οι δύο πόλεις πιστεύουν στις αξίες της δημοκρατίας, στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στόχος θα πρέπει να είναι οι δύο πόλεις να συνεργαστούν για να επιλύσουν τα ίδια προβλήματα, για να γίνουν πόλεις-παράδειγμα σε όλη την υδρόγειο, όπως σημείωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Άνταμς βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής.
Ξεκίνησε στην Αθήνα η Σύνοδος των δημάρχων ενάντια στον Αντισημιτισμό
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Αθήνας Αλβέρτος Ταραμπούλος, επεσήμανε την μακραίωνη παρουσία, από τα ρωμαϊκά χρόνια ήδη, της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα κι επέμεινε στην αδήριτη ανάγκη να υπερασπισθούμε τις ιδιαίτερες ταυτότητες, προκειμένου να θεμελιωθεί μία ειρηνική ζωή και κοινωνία. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια, ΗΠΑ) Λιβάρ Στόνεϊ επικεντρώθηκε στους δύο κύριους παράγοντες που γεννούν τη μισαλλοδοξία, την άγνοια και το φόβο. Καταπολεμώντας αυτές τις δύο αιτίες, μειώνονται κατά το δήμαρχο τα περιθώρια του μίσους. Ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης υπογράμμισε την ιστορική συνάφεια, ως στόχο της μισαλλοδοξίας, της μαύρης κοινότητας (από την οποία προέρχεται κι ο ίδιος) με την εβραϊκή στην αμερικανική πόλη και πόσο «κοινά πορεύθηκαν και μάτωσαν» οι δύο τούτες κοινότητες, πόσο υπέφεραν από το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος.
Στη συμβολική σημασία που έχει η διοργάνωση της Συνόδου στην Αθήνα, αναφέρθηκε κι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα Νοάμ Κατς. Η μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό κι η προάσπιση της ανεκτικότητας, των αξιών και της δημοκρατίας, δεν αφορά μόνον το Ισραήλ, καθώς απειλεί όλες τις κοινωνίες. Το μίσος στρέφει έθνη εναντίον άλλων, τα αδέλφια ενάντια στα αδέλφια και τον Άλλο, επεσήμανε ο ισραηλινός πρέσβης, επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων.
Ο Ισραηλινός πρέσβης εστίασε σε έναν σημαντικό παράγοντα για τη διάδοση αυτού του μίσους και της μισαλλοδοξίας: τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι σύγχρονες τούτες μορφές επικοινωνίας, τόνισε ο κ. Κατς, είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διασπαρεί ο αντισημιτισμός κι όλες οι υπόλοιπες μορφές μίσους. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται η βία, γίνεται κοινότυπο το μίσος (όπως θα έλεγε κι η Χάνα Άρεντ εγκαθιδρύεται μία banalisation του κακού). Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρέσβης ήταν σαφής: δεν αφορά η προσπάθεια ελέγχου της ψηφιακής διάδοσης του μίσους μία επιχείρηση ενάντια στην ελεύθερη έκφραση του λόγου. Είναι μία μάχη ενάντια στον «κακόβουλο» αλγόριθμο που κινητοποιεί το μισαλλόδοξο περιεχόμενο και σε εκείνες τις εταιρείες που ευνοούν κι επιτρέπουν την διάδοση τέτοιων ιδεών. Επέμεινε ο κ. Κατς στη θέσπιση κανόνων για τους αλγόριθμους αυτούς και στην ανάπτυξη άλλων αλγορίθμων που θα εντοπίζουν και θα εμποδίζουν τη διάδοση αυτών των μηνυμάτων μίσους.