Quantcast

Στη δίνη του κορωνοϊού η χώρα – Νέα «έκρηξη» με πάνω από 4.000 κρούσματα σήμερα

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται σήμερα

Κακή είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, καθώς καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα του κορωνοϊού, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τον χειμώνα, με τις μνήμες του περασμένου χειμώνα να ξυπνούν.

 

, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμώξεις που θα αναδείξουν τα τεστ που έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο αναμένεται να εκτοξεύσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε άνω των 4.000, ενώ χθες “έκλεισαν” στα 3.937.

Αυτή η «έκρηξη», όπως είναι φυσιολογικό, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη με τους ειδικούς να συνεχίζουν να προειδοποιούν, όπως κάνουν όλο το τελευταίο διάστημα για ένα χειμώνα «φωτιά» σε σχέση με τον κορωνοϊό.

 

Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών

Κυριακή 17/10: 27 νεκροί και 1.712 κρούσματα

Δευτέρα 18/10: 43 νεκροί και 3.164 κρούσματα

Τρίτη 19/10: 29 νεκροί και 3.739 κρούσματα

Τετάρτη 20/10: 38 νεκροί και 3.279 κρούσματα

Πέμπτη 21/10: 34 νεκροί και 3.407 κρούσματα

Παρασκευή 22/10: 36 νεκροί και 3.585 κρούσματα

Σάββατο 23/10: 43 νεκροί και 3.199 κρούσματα

Κυριακή 24/10: 30 νεκροί και 2.098 κρούσματα

Δευτέρα 25/10: 54 νεκροί και 3.937 κρούσματα

Σαρηγιάννης στα Παραπολιτικά 90,1: Self test από όλους τους εργαζομένους

Μίλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Δημήτρη Τάκη και στη Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρότεινε να πραγματοποιείται υποχρεωτικά self test από όλους τους εργαζομένους -ακόμα και από τους εμβολιασμένους-, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμένος δεν θα το πληρώνει ενώ ο ανεμβολίαστος θα το πληρώνει.

Αναφορικά με το ζήτημα των παρελάσεων, πήρε θέση υπέρ της διεξαγωγής τους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν με αποστάσεις και χρήση μάσκας, ενώ στο τέλος έκανε μία θλιβερή εκτίμηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως αν δεν γίνει κάτι άμεσα τα κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου θα φτάσουν τα 5.000 κρούσματα ημερησίως.

Τζανάκης: Προβλέψεις για 2.500 επιπλέον νεκρούς μέχρι το τέλος του έτους

Νωρίτερα, ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», σημείωσε ότι τα νούμερα είναι αμείλικτα, ενώ εκτίμησε πως από δω και πέρα θα έχουμε περίπου 2.500 χιλιάδες νεκρούς από κοροναϊό στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.

«Κάθε 1000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45 (κάτι που βέβαια ήδη συμβαίνει αν κρίνουμε από τα παραπάνω νούμερα).

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες

Ο Νίκος Τζανάκης στάθηκε, μάλιστα, και στα χαμηλά, όπως είπε, ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80: «Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν»

Προτάσσοντας τη σημασία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως εάν κατά ένα μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 95% στις ηλικίες άνω των 60, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα.

Μάχη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και το ΕΣΥ να μη γίνει «μιας νόσου»
Όπως επισήμανε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα συνεχίζεται η προσπάθεια να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού.

«Υπουργείο και ΕΟΔΥ προσεγγίζουμε τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στέλνουμε κινητές μονάδες, μιλάμε με τους τοπικούς πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, προσπαθούμε να λύσουμε τις απορίες και να αμβλύνουμε τους φόβους των αναποφάσιστων.

Ξεκινάμε ένα online forum και μια τηλεφωνική γραμμή για ερωτήσεις και απαντήσεις, όπου θα μπορεί ο καθένας να διατυπώνει τις απορίες του και να παίρνει απάντηση από γιατρούς. Αυτό που έχει σημασία είναι να πορευτούμε όλοι μαζί, με τα μέτρα και τον εμβολιασμό, σε ένα ασφαλές αύριο και μια κανονική ζωή», είπε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ.

Οι ειδικοί, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχούν για το ΕΣΥ. Δεν θέλουν να εξελιχθεί σε σύστημα «μιας νόσου», όπως κινδυνεύει ήδη να συμβεί στη Βόρεια Ελλάδα που «οδηγεί» την πανδημία, όπως χαρακτηριστικά λένε επιστήμονες.