Στεφανής για ελληνοτουρκικά: «Στην εποχή των F-35 το τοπίο θα είναι διαφορετικό»

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει ολιστικές προσπάθειες αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα: οργανωτικό, επιχειρησιακό, ανθρώπινο δυναμικό

Η στόχευση της Τουρκίας σε στρατηγικό επίπεδο είναι ίδια, συνεπής και σκληρή, στα υπόλοιπα επίπεδα υπάρχουν τακτικισμοί, τόνισε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

 

Εκτίμησε ότι η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να μην θέσει τις αναθεωρητικές του αξιώσεις ενώπιον των ηγετών του ΝΑΤΟ, έγινε γιατί «εκτίμησε σωστά, ότι αν το έκανε θα έχανε παταγωδώς». Πρόσθεσε ακόμη ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία, που αποφάσιζε το επόμενο στρατηγικό δόγμα της για την επόμενη δεκαετία, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία ξεκάθαρη απειλή, ο Ερντογάν «χρησιμοποιούσε ένα δικό του εσωτερικό θέμα» για να πετύχει τους στόχους του.

 

Σχετικά με την ανοιχτή παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας, ο στρατηγός σχολίασε ότι αποτελεί ένδειξη ότι τον ενοχλεί πάρα πολύ η ελληνική στάση, καθώς η Αθήνα κινείται με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και σταθερότητα.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει ολιστικές προσπάθειες αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα: οργανωτικό, επιχειρησιακό, ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή οι εξοπλισμοί που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, στον αέρα και τη θάλασσα, φέρνουν μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας, ενώ όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, με την αναβάθμιση των F-16 και την είσοδο στην εποχή των F-35, «τότε πλέον το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό».

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί για ένταση με την Τουρκία, απάντησε ότι μια χώρα σαν τη δική μας δεν την φοβίζει τίποτε, γιατί έχει γνώση, εμπειρία, ξέρει πώς να χειριστεί την κάθε κατάσταση και η λέξη «φόβος» είναι εκτός λεξιλογίου.