Σπυράκος στα Παραπολιτικά 90,1: Οι προσεισμικοί έλεγχοι πρέπει να γίνουν σε δημόσια κτήρια – Δεν έχει ελέγχει το ένα τέταρτο από αυτά

Eπισήμανε ότι «πρέπει να γίνουν με ταχύτητα όλες οι ενέργειες από τη μεριά του κράτους αλλά και τη μεριά των ιδιωτών»

Ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π, Κωνσταντίνος Σπυράκος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Για τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τον προσεισμικό έλεγχο, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνονται σε δημόσια κτήρια, ενώ από αυτό θα αναδειχθεί «ποιες κατασκευές θα πρέπει να ελέγξουμε με το δεύτερο έλεγχο…. Άρα είμαστε πίσω διότι δεν τελειώσαμε τον προσεισμικό».

Παράλληλα και ερωτηθείς για την κτηριακή κατάσταση της χώρας, τόνισε πως είμαστε σε καλή κατάσταση χωρίς όμως να εφησυχάζουμε. Υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με την Τουρκία ενώ επισήμανε ότι «πρέπει να γίνουν με ταχύτητα όλες οι ενέργειες από τη μεριά του κράτους αλλά και τη μεριά των ιδιωτών».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τον προσεισμικό έλεγχο: Οι προσεισμικοί έλεγχοι πρέπει να γίνουν σε δημόσια κτήρια, στην υποδομή γενικά γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία και δεύτερον στις ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Στην πρώτη κατηγορία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσεισμικοί έλεγχοι, πρέπει να επιταχυνθούν. Δεν είναι μόνο ο προσεισμικός έλεγχος, ο προσεισμικός έλεγχος θα δείξει ποιες κατασκευές θα πρέπει να ελέγξουμε με το δεύτερο έλεγχο και ο δεύτερος έλεγχος θα δείξει ακολούθως σε ποια κτήρια θα πρέπει να γίνει λεπτομερής μελέτη από την οποία θα προκύψουν αναμενόμενες ενδεχόμενες επεμβάσεις. Άρα είμαστε πίσω διότι δεν τελειώσαμε τον προσεισμικό.

Αυτή τη στιγμή το 1/4 των κτηρίων δεν έχει ελέγχει, συνεχίζονται οι έλεγχοι. Η πολιτεία συνεχίζει, και όταν λεω πολιτεία εννοώ την ευρύτερη πολιτεία γιατί τα σχολεία είναι αρμοδιότητα των δήμων επομένως δεν είναι το κεντρικό κράτος υπεύθυνο για όλα, είναι επιμερισμένες οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες. Πρέπει ο καθένας για τη δική του μερίδα, τη δική του ευθύνη να επισπεύσει.

Ερωτηθείς τι ηλικίας είναι περίπου τα σχολικά συγκροτήματα της χώρας: Είναι όλες οι κατηγορίες. Έχουμε σχολεία τα οποία είναι προ του 1959 τα οποία έχουν ελεγχθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία από το ’59 έως το ’85, εκεί δεν έχουν ελεγχθεί όλα, και υπάρχει και η τρίτη κατηγορία με τα πιο ασφαλή γιατί έχουν μελετηθεί με πιο σύγχρονους κανονισμούς και καλύτερα υλικά από το ’86 και μετά. Πρέπει να δώσουμε έμφαση κυρίως στη δεύτερη κατηγορία

Κ.ΣΠΥΡΑΚΟΣ: Όπως κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση έτσι πρέπει να κάνουμε και σεισμική αναβάθμιση και πρέπει η σεισμική να προηγείται της ενεργειακής. Είναι ευκαιρία τώρα η χώρα μας να φροντίσει και με την ΕΕ να διασφαλίσει κονδύλια για να βοηθήσει την αντιμετώπιση του θέματος «ενισχύω –επισκευάζω τις κατασκευές μου». Αυτό πιστεύω θα πρέπει να αποτελέσει μια σημαία όλων των κομμάτων και να κινηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι θα βρουν συμμάχους και άλλες χώρες όπως την Ιταλία που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση όταν δεν είμαστε ασφαλείς.

Ερωτηθείς σε τι κτηριακή κατάσταση είμαστε στην Ελλάδα: Γενικά είμαστε σε καλή κατάσταση αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Δεν είναι οι κατασκευές μας από χαρτί δεν έχουμε όμως και σεισμούς αντίστοιχους. Εχουμε σεισμούς με μικρότερο μέγεθος, δεν έχουμε σεισμούς 7 και 8 ρίχτερ με πόλεις να είναι γύρω από το ρήγμα. Άρα δεν υπάρχει θέμα αντιστοιχίας με την Τουρκία.

Εμείς έχουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό από το ’59 και ιδιαίτερα οι νέοι κανονισμοί από το ’85 και μετά μελετώνται έτσι ώστε όταν γίνει πάρα πολύ ισχυρός σεισμός για τα ελληνικά δεδομένα, για παράδειγμα 6,5 ρίχτερ να πάθουν βλάβες αλλά να μην καταρρεύσουν. Επομένως πρέπει να γίνουν με ταχύτητα όλες οι ενέργειες από τη μεριά του κράτους αλλά και τη μεριά των ιδιωτών. Ο κανονισμός προτρέπει να ελέγχονται οι κατοικίες κάθε 10 χρόνια. Ο κανονισμός προτρέπει, δεν επιβάλλει. Θα πρέπει οι έλεγχοι να εφαρμόζονται σε τακτά διαστήματα. Πιστεύω ότι το πλαίσιο υπάρχει σε ικανοποιητικό βαθμό απαιτείται η εφαρμογή του. Δεν αρκεί ο προσεισμικός έλεγχος πρώτου βαθμού, υπάρχει δεύτερος και μετά ο τελικός στα κτήρια που πρέπει να ενισχύσουμε άρα πρέπει να τρέξουμε. Όχι να πανικοβληθούμε.