Quantcast

«Σπάει» τη σιωπή του ο «φαντομάς» της Εθνικής Πινακοθήκης: «Ό,τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου στην τέχνη» (Βίντεο)

Εκανε την κλοπή του αιώνα. Κατάφερε να διαρρήξει και να αφαιρέσει από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 πίνακες ζωγραφικής αμύθητης αξίας

«Λάθος» χαρακτηρίζει την κινηματογραφική κλοπή του πίνακα αμύθητης αξίας του Πάπλο Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 ο 50χρονος άνδρας που κατάφερε να «σπάσει» όλα τα συστήματα ασφαλείας και να πραγματοποιήσει τη μυθική διάρρηξη.

Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκιση του στις 12 Αυγούστου, με μοναδικό όρο να φορά «βραχιολάκι», ο 50χρονος μιλάει για όλα: την απόφαση, την εκτέλεση του σχεδίου του για την κλοπή του πίνακα του Πικάσο, την μεταμέλεια. Έχει στο πλευρό του, τον δικηγόρο του, Σάκη Κεχαγιόγλου.

 

«Ό,τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου στην τέχνη. Πιστεύω ότι οποιονδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει στη ζωή του κάποιο λάθος», δήλωσε. 

Ήθελα να εμπλουτίσω την συλλογή μου

O δράστης της κινηματογραφικής κλοπής δηλώνει σήμερα ότι ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτήν την παράνομη πράξη ήταν η επιθυμία του να μεγαλώσει τη… συλλογή του. Αρνείται κατηγορηματικά ότι σε οποιαδήποτε στιγμή, αυτά τα εννιάμισι χρόνια, προσπάθησε να πουλήσει τους πίνακες.

«Ήμουν ήδη συλλέκτης μία μικρής συλλογής από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες και ήθελα να εμπλουτίσω αυτή τη συλλογή με κάποια έργα φημισμένων ζωγράφων».

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όσους είπαν ότι επιδίωξε να τον πωλήσει. Ζήτησα ότι όσοι το έχουν πει δημοσίως να προσκομίσουν τα στοιχεία. Δεν προσκόμισε κανείς απολύτως τίποτα εκτός από γενικές, φανταστικές, κρίσεις και κουβέντες», δήλωσε ο δικηγόρος του, Σάκης Κεχαγιόγλου.

Έξι μήνες παρακολούθησης

Ο άνδρας έκανε συνεχείς επισκέψεις στην Εθνική Πινακοθήκη. Το 2010 άρχισε να σκέφτεται την κλοπή. Χρειάστηκαν έξι μήνες παρακολούθησης των μέτρων ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη για να πραγματοποιήσει τη διάρρηξη.

Από την Εθνική Πινακοθήκη ο κατηγορούμενος έκλεψε τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι», αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το έργο «Μύλος» του Μοντριάν και ένα σχέδιο του Μονκάλβο. Τα δύο έργα τα επέστρεψε με την παράδοση του, το τρίτο υποστήριξε ότι καταστράφηκε…

«Στα δέκα χρόνια αυτά είχαν περάσει πάρα πολλές φορές σκέψεις να επιστραφούν τα έργα αλλά λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης και της ηλικίας των παιδιών μου δεν επέστρεφα τα έργα», ανέφερε ο 50χρονος.

Τους τελευταίους δύο μήνες πριν ομολογήσει, ο κατηγορούμενος έκρυψε τα έργα σε μια ρεματιά στην Κερατέα μετά από δημοσιεύματα ότι οι αρχές πλησιάζουν τα ίχνη του.

«Ήταν σε μία πολυεστερική θήκη. Η ασφάλεια είδε πως παραδοθήκαν και την συσκευασία και δεν υπήρχε περίπτωση να πάθουν το παραμικρό».

Ο 50χρονος, πλέον εκτός των φυλακών Κορυδαλλού, θα περιμένει να έρθει η ώρα της δίκης του και της απόδοσης ευθυνών για την αφαίρεση των ανεκτίμητης αξίας πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.