Quantcast

Σήμερα οι αποφάσεις για την Αττική: Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα, ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Οι λοιμωξιολογόγοι της επιτροπής για τον κορωνοϊό εισηγούνται στην κυβέρνηση την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, η οποία μπαίνει έτσι στις «κόκκινες» περιοχές, υπό τον φόβο ενός τσουνάμι κρουσμάτων.

 

Την απόφαση αυτή έλαβε αργά χθες το απόγευμα η υποεπιτροπή που απαρτίζεται μόνο από λοιμωξιολόγους, ενώ θα την εξετάσει σήμερα η ολομέλεια της επιτροπής για την πανδημία (με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά), που θα κάνει την τελική εισήγησή της στον πρωθυπουργό. Χθες πάντως ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου είχε αποσαφηνίσει για μία ακόμα φορά τη στάση της κυβέρνησης τονίζοντας αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις ότι η απάντηση σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», δήλωσε.

 

 

 

Σημειώνεται ότι σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλεί ανησυχία όχι μόνο η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες (χθες ανακοινώθηκαν 716 νέα), αλλά και η άνοδος στον αριθμό των μολύνσεων της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, επτά νέα μεταλλαγμένα κρούσματα ανιχνεύθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 66.

 

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

 

 

Το ζήτημα των σχολείων και ειδικότερα του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων φαίνεται να απασχολεί έντονα την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί προτεραιότητα. Οι πληροφορίες ήθελαν τους ειδικούς της επιτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού να συνεδριάζουν χθες αναφορικά με τις αποφάσεις για τα σχολεία, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα γυμνάσια και λύκεια επρόκειτο να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.

 

 

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια σε αυτές τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αρκετά μέλη της επιτροπής εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Σήμερα πάντως ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEN και αναφερόμενος στα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ανέφερε πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

 

 

Τι συζητείται για το λιανεμπόριο
Επίσης, στην επιτροπή υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το λιανεμπόριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πιθανότερο είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.

 

 

Εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις «κόκκινες» περιοχές
Επίσης, η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, κλίνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις κηρυχθείσες από σήμερα«κόκκινες» περιοχές.

 

 

Ο κ. Σύψας πάντως σήμερα, ξεκαθαρίζοντας πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» δήλωσε πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.

 

 

Όσον αφορά πάντως τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

 

 

«Είχαμε πει στην επιτροπή να παίρναμε τις όποιες αποφάσεις αφού έκλεινε ένα 10ήμερο από το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ώστε να είχαμε πλήρη εικόνα. Αν η Αττική μπει στο “κόκκινο”, θα πρέπει κατά την άποψή μου να υπάρξει σημαντικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Έχουμε συζητήσει από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί», είχε τονίσει χθες στο iefimerida.gr άλλο μέλος της επιτροπής των ειδικών και διευκρινίζει ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τον σημερινό και τον αυριανό ρυθμό των κρουσμάτων».

 

 

Στις 22 έφτασαν οι «κόκκινες» περιοχές σε όλη τη χώρα
Όπως είχε αναφέρει μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο iefimerida.gr, «είναι τόσο γρήγορα τα γεγονότα, η επιδημία τρέχει με τέτοιους ρυθμούς, που δεν προλαβαίνουμε να παίρνουμε αποφάσεις».

 

 

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να προετοιμάσει το επιδημιολογικό report που θα κατατεθεί σήμερα στην επιτροπή που θα συνεδριάσει με όλα της τα μέλη, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

 

 

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, όπου οι ειδικοί διαπίστωσαν μεγάλη κινητικότητα και εξέφρασαν ανησυχίες όχι μόνο για την Αττική αλλά για 22 συνολικά περιοχές στην Ελλάδα.

 

 

Διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές στο «Σωτηρία»

 

 

«Πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του μίλησε για 7 ”κόκκινες” περιοχές. Πλέον, είναι 22. Τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση. Δεν είναι όμως μόνον ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει κινητικότητα», σημείωσε το μέλος της επιτροπής.

 

 

«Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των κλινικών κ.α. Στο ”Σωτηρία” το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν τα περιστατικά. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη», σημείωσε το μέλος της επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά και των εικόνων που παρατηρήθηκαν στην αγορά.