Θα δοθεί το «πράσινο φως» για το λιανεμπόριο;
Το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αναμένεται να δώσουν σήμερα στη συνεδρίασή τους οι λοιμωξιολόγοι. Αν η εισήγησή τους είναι θετική, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται πως δίνει αυτό το περιθώριο μιας τέτοιας κίνησης και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida.gr, η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος κομματιών που συνθέτουν το παζλ της αγοράς, αν και εκφράζονται ανησυχίες.
Το αποδεικνύουν και οι δηλώσεις τους τα τελευταία 24ωρα. Οπως όλα δείχνουν η αγορά κινείται προς άνοιγμα με τις μεθόδους click away και click in shop.
Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν σήμερα το πρωί και θα μεταφέρουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση που εντός της ημέρας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα.
Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν με click in shop -Πώς λειτουργεί
Η μέθοδος του click away λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πρώτη φορά της εφαρμογής της και το ίδιο ελπίζουν ειδικοί και κυβέρνηση πως θα γίνει και τώρα. Για κάποια καταστήματα ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Έτσι, η μέθοδος του click in shop, δηλαδή των αγορών στο κατάστημα με ραντεβού, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε τρεις περιπτώσεις:
- Σε καταστήματα ένδυσης
- Σε καταστήματα υπόδησης
- Σε κοσμηματοπωλεία
Το ίδιο μέτρο θα δουλέψει και σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία που αναμένεται να πάρουν κι αυτά το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν (με όλα τα απαραίτητα μέτρα). Τα υπόλοιπα καταστήματα θα λειτουργήσουν με την μέθοδο click away.
Η μέθοδος click in shop έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Ιταλία από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με την μέθοδο αυτή, στα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και τα κοσμηματοπωλεία, ο πελάτης μπορεί να μπει στο κατάστημα αφού πρώτα κλείσει ραντεβού και να δοκιμάσει τα προϊόντα.
Πώς λειτουργεί το click away
Για να ψωνίσει με την μέθοδο click away, ο πελάτης πρέπει να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. Για να πάει στο κατάστημα ο πελάτης θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2.
Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας.
Σκέψεις να ανοίξουν καταστήματα σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο
Ένα σενάριο που «παίζει», είναι το άνοιγμα όλων των καταστημάτων με click in shop σε περιοχές με πολύ χαμηλό φορτίο. Είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε μία συνεδρίαση των ειδικών στην οποία μετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Εκεί συζητήθηκε το θέμα για το ενδεχόμενο αυτό, με μέλος της επιτροπής να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να κρατάμε δέσμιους καταστηματάρχες και να τους βυθίζουμε στην ανέχεια, συνολικά 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σε περιοχές που δεν έχουν κρούσματα».
Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου οι ειδικοί
Οι λοιμωξιολόγοι σε δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες, αν και υπήρξαν αρκετά επιφυλακτικοί, πλέον τάσσονται υπέρ του ανοίγματος στο λιανεμπόριο, είτε μόνο με την μέθοδο click away, είτε και με click in shop σε ορισμένες περιπτώσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες μέρες στο iefimerida.gr ότι το άνοιγμα της αγοράς μόνο με τη μέθοδο click away θα κάνει «υποφερτή» την κατάσταση με τα κρούσματα και δεν αναμένεται να οδηγήσει σε υπερκρίση.
Θετικός στο άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά μόνο με τη μέθοδο του click away, εμφανίστηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, ο οποίος χαρακτήρισε πρόωρη την απόφαση του click in shop, αν και τη θεωρεί έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά, αλλά όχι με τον ρυθμό που υπήρχε. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
Την άποψη ότι με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανικό εμπόριο εξέφρασε με δηλώσεις του και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αν και περισσότερο επιφυλακτικός. Όπως ανέφερε, «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο-κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως, εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί».