Quantcast

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ μετά την άρση μέτρων: Περιπολίες και αστυνομικοί με πολιτικά για ληστές και διαρρήκτες

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης και το κλείσιμο της αγοράς να έφερε μείωση της εγκληματικότητας σε ποσοστό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 35%-40%, η επανεκκίνηση της οικονομίας ωστόσο με το άνοιγμα των καταστημάτων προκαλεί ανησυχία στους κόλπους της ΕΛΑΣ για επάνοδο κακοποιών.

Για αυτό τον λόγο και προκειμένου να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των εγκληματικών δεικτών, οι αρμόδιοι επικεφαλής της ΕΛΑΣ έχουν δώσει σαφείς οδηγίες στα τμήματα σε όλη τη χώρα να καταστρώσουν ειδικά σχέδια αντιμετώπισης μία πιθανής έξαρσης εγκλημάτων και ειδικά των ληστειών.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε ειδικό σχεδιασμό το οποίο βασίζεται στον διαχωρισμό της Αττικής σε 5 τομείς, την χαρτογράφηση των ανοικτών καταστημάτων ανά περιοχή και ώρα λειτουργίας και την αξιολόγηση των κλήσεων από τους πολίτες ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα οι αστυνομικοί.

Ειδικότερα, το σχέδιο της ΕΛΑΣ προβλέπει τουλάχιστον 15 εποχούμενες περιπολίες ανά βάρδια από τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., «Δράση», από περιπολικά και ΟΠΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές ώστε κάθε περιπολία να διανύει υποχρεωτικά 70 χιλιόμετρα. Παράλληλα στόχος είναι κάθε περιπολία να γίνεται ανά 20 λεπτά από τα ίδια σημεία, που μπορεί να είναι και στόχοι.

Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και πεζές περιπολίες προκειμένου να κατασταλεί η δράση πορτοφολάδων και τσαντάκηδων. Ειδικότερα, τουλάχιστον 20 πεζές περιπολίες θα κινούνται σε κομβικά σημεία της Αθήνας, τουλάχιστον 10 αστυνομικοί με πολιτικά θα κινούνται με πολιτικά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τον εντοπισμό και την σύλληψη πορτοφολάδων, ενώ 30 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε κρίσιμα εμπορικά σημεία της πόλης.

Εμπόδιο στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ ωστόσο αποτελούν τόσο οι γερασμένες μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ κάποιες από τις οποίες μετρούν έως και 700.000 χιλιόμετρα, αλλά και τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα.

Και τα Εξάρχεια ωστόσο δεν λείπουν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες φοβούνται μία νέα «ανασύνταξη» με αφορμή την οικονομική ύφεση και την διαφαινόμενη εργασιακή κρίση. Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενεργοποιείται το πληροφοριακό δίκτυο και ότι υπάρχει σχεδιασμός για «κρυφές» παρουσίες σε κρίσιμα σημεία ώστε να προληφθούν πιθανές επιθέσεις.