Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση η οποία έχει αρχίσει να καταστρώνει το επιχειρησιακό σχέδιο βάσει του οποίου θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.
Την Παρασκευή παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η εισήγηση της επιτροπής υγείας για την σταδιακή άρση των μέτρων μεταξύ των οποίων και αυτών για τα σχολεία τα οποία παραμένουν κλειστά από τις 11 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου.
Εν συνεχεία, το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες και θα βάλει τις τελευταίες πινελιές, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τους όρους μετάβασης στην επόμενη μέρα.
«Περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα το Μάιο και μετά θα εξετάσουμε πώς αυτή θα αφορά και τις εκπαιδευτικές δομές», σημείωσε σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής η κ. Κεραμέως.
«Δεν είναι η πρόθεση μας να πάμε σχολείο τον Ιούλιο», τόνισε η κ. Κεραμέως αφήνοντας, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του σχολικού έτους. Αναφορικά με το άνοιγμα άλλων βαθμίδων η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί αλλά αυτό να γίνει σταδιακά και κατά προτεραιότητα.
Το ζήτημα των σχολείων πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς και μεταξύ της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράστηκαν απόψεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Ενδεικτικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, ενώ συνάδελφοί του υποστήριξαν ότι τα σχολεία, ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Την τελική απόφαση πάντως θα πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αφού λάβει τις εισηγήσεις των ειδικών ωστόσο δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.
Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και με μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.
Την πιθανότητα πάντως να ανοίξουν τα σχολεία σε διαφορετικές φάσεις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Στο μέτρο που θα κυλήσουν τα πράγματα όπως φαίνεται σήμερα να κυλούν, δηλαδή να έχουμε μια διαρκώς πτωτική πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν».
Ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε στη διευκρίνιση – δέσμευση, ότι και στην περίπτωση των σχολείων θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών. «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» εξήγησε.
Η επαναλειτουργία των σχολείων ωστόσο αναμένεται να γίνει,όπως και η επιστροφή στην κανονικότητα σε άλλους τομείς, με αυστηρά μέτρα, κανόνες υγιεινής και διαρκή αξιολόγηση ώστε να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Σενάρια μάλιστα θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, λιγότερους μαθητές στην τάξη, αποστάσεις μεταξύ των θρανίων και ίσως πρωινά και απογευματινά τμήματα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Σε ό, τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε ότι προτεραιότητα έχει η Γ’ Λυκείου και οι Πανελλήνιες, προκειμένου αυτές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο για λιγότερους μαθητές μέσα στις αίθουσες. «Συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ για την παροχή οδηγιών για τα ατομικά μέτρα προστασίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα», σημείωσε.
Η υπουργός έκανε τέλος γνωστό ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό.