Σεξουαλική κακοποίηση: Αυταπάγγελτη πειθαρχική δίωξη για τις καταγγελίες της αθλήτριας της ενόργανης

Η σοβαρότητα του θέματος οδήγησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας δικηγόρο Γιάννη Κάπο να προβεί σε άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης

Σφοδρό κύμα αντιδράσεων έχει προκληθεί μετά τις δημόσιες δηλώσεις αθλήτριας της ενόργανης, ότι ως ανήλικη δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από Εθνικό Προπονητή της Ομοσπονδίας Ενόργανης Γυμναστικής.

Η σοβαρότητα του θέματος οδήγησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας δικηγόρο Γιάννη Κάπο να προβεί σε άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης.

Όπως ρητώς αναφέρεται σε σχετική του επιστολή « απαιτείται άμεση κίνηση διαδικασιών αυτεπάγγελτης δίωξης για να ερευνηθούν τα εξόχως σοβαρά καταγγελόμενα παραπτώματα».

Η προσφάτως εκλεγμένη Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας, υπάγεται στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, ώστε να διερευνηθούν αυτές οι σοβαρότατες κατηγορίες, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχες καταγγελίες Αθλητριών της Ενόργανης, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να απλώνει τα χέρια του στο σώμα μου», εξομολογείται η αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Μαρία Παπάκου, για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε.

«Με αγκάλιαζε σφιχτά, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα. Ακουμπούσε τα γεννητικά του όργανα πάνω στα γεννητικά μου όργανα, την ώρα που κάναμε ευλυγισία», αναφέρει στην εκπομπή «Live News» στο Mega, για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε η αθλήτρια Μαρία Παπάκου.

«Το ήξεραν όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα»
«Το ήξεραν όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι ο αρχιπροπονητής της Εθνικής ομάδας της ενόργανης γυμναστικής κακοποιούσε συστηματικά και παρενοχλούσε σεξουαλικά καθημερινά τις αθλήτριές του, μικρά κοριτσάκια 11, 12 ετών. Αλλά ούτε ένας, δεν έκανε κάτι για να τις γλυτώσει από τα χέρια του», συμπληρώνει στη συνέχεια.

«Μετά από πολύ καιρό έτυχε και βρέθηκα με την παλιά μου προπονήτρια και μου έκανε την εξής ερώτηση: »Τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος σε στρίμωξε; γιατί είχαμε αυτήν την απορία» και της είπα: »Το ξέρατε όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα;»», τονίζει στη συγκλονιστική μαρτυρία της η Μαρία Παπάκου για τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης που έζησε από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της ενόργανης.

«Έκανε σχολιασμό για τα οπίσθιά μου, μου έλεγε πόσο ωραίο στήθος έχω και πόσο ωραία μεγαλώνει, πότε θα φιλήσει τα χείλη μου. Μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι αυτό που συμβαίνει θα το ξέρουμε μόνο εγώ, εσύ και ο Θεός, είναι ιερό».

«Σε ένα ταξίδι, με κόλλησε πάνω του και με φιλούσε παντού»
Στη συνέχεια, όπως περιγράφει, «σε ένα ταξίδι που είχαμε, χτύπησε την πόρτα του δωματίου και του άνοιξε μια συναθλήτριά μου. Δεν τον φοβήθηκα γιατί ήμαστε πολλά κορίτσια μαζί και λέω δεν θα μου κάνει τίποτα. Αυτός όμως, είπε σε όλες να φύγουν από το δωμάτιο γιατί θέλει να μείνει μόνος με τη Μαρία και έφυγαν και με άφησαν μόνη μου. Μου κόπηκαν τα πόδια, άρχισε η καρδιά μου να πάλλεται, να χτυπάει σαν να θέλει να βγει έξω από το στήθος μου, δεν μπορούσα να αντιδράσω, θεώρησα ότι είναι τετελεσμένη η κατάσταση, δεν είχα λόγια να πω».

«Έβγαλε την μπλούζα του, μου έπιανε το κεφάλι, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα και τον λαιμό. Τον έδιωχνα μακριά αλλά έτριβε το σώμα του επάνω μου. Με πέταξε στο κρεβάτι, σηκώθηκα να φύγω, με τράβηξε από το χέρι, με ξανακόλλησε επάνω του και έπεσα πάνω στο κρεβάτι. Με φιλούσε παντού, έβαλε το χέρι του στα γεννητικά μου όργανα, προσπαθούσε να με γδύσει, έπιασε το χέρι μου και προσπάθησε να το βάλει μέσα από το εσώρουχό του», αποκαλύπτει.

«Άρχισα να φωνάζω, έπαθα πανικό, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, έτρεμε το σώμα μου εσωτερικά. Μου έλεγε να μην φωνάζω, δεν πρέπει να μας ακούσουν: »Σε αγαπάω, εγώ είμαι, ξέρεις πόσο σε αγαπώ, μη φοβάσαι, τον έρωτα θέλω να σου δείξω», μου είπε. Οι δυνάμεις μου με εγκατέλειψαν, έβαλα τα κλάματα και εκεί σταμάτησε τελικά. Ενδεχομένως να είχε φτάσει στον σκοπό του. »Δεν πειράζει μπορεί να χάσαμε σήμερα την ευκαιρία αλλά υπάρχει και άλλη μέρα», μου είπε», φανερώνει.

Σημειώνεται πως η εισαγγελική έρευνα η οποία έχει αρχίσει εδώ και 8 μήνες για τα όσα οι ίδιοι οι αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης είχαν δημόσια καταγγείλει, παραμένει ανοιχτή ως και σήμερα