Σέρρες: Δύο τρένα στην ίδια γραμμή τον Μάιο του 2022

23 Μαΐου 2022 - Η επιβατική αμαξοστοιχία 3634 ακινητοποιείται στον σταθμό των Σερρών

Αντί να δοθεί εντολή να αποσυρθεί το τρένο με μηχανή εφεδρείας, δίνεται εντολή σε εμπορευματική αμαξοστοιχία να κατευθυνθεί και αυτή στις Σέρρες.

Σε έναν σταθμό που δεν λειτουργεί και δεν υπάρχει σταθμάρχης. Τα δύο τρένα είναι πλέον σε τροχιά σύγκρουσης. Δείτε τι αποκαλύπτει στην ανάρτηση-καταγγελία της η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ.

«Δε λειτουργούσε και άρα δεν ήταν εφικτό να διευθετηθούν οι αλλαγές (κλειδιά) σε παρακαμπτήριο, για να μην υπάρξει σύγκρουση των 2 τρένων (κινούνταν και τα 2 επί μονής γραμμής)».

Μόλις έγινε αντιληπτό τι συνέβη, δίνεται εντολή σε εργάτη γραμμής να πάει στον σταθμό Σερρών με κλειδούχο για να κάνουν τις αλλαγές και να γλιτώσουν την σύγκρουση.

Και συνεχίζεται στην καταγγελία της ΠΕΣΟΣΕ: «Η διάλυση όμως που επικρατεί στον ΟΣΕ δεν έχει τέλος. Ο συνάδελφος εργάτης γραμμής και ο συνάδελφος κλειδούχος που κατέφθασαν στον σταθμό Σερρών διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τα κλειδιά του σταθμού Σερρών για να εισέλθουν στο κτίριο και να πάρουν τα απαραίτητα εργαλεία για τις απαιτούμενες ενέργειες».

«Ζητήθηκε μετά από κάποιο λάθος το οποίο είχε γίνει, να γίνει αλλαγή κλειδιού στο σταθμαρχείο Σερρών, το οποίο ήταν κλειστό. Ήδη υπήρχε κίνδυνος αυτό το ανθρώπινο λάθος, να έχει μια τραγική εξέλιξη, γιατί δεν μπορούσαν να βρούνε τον υπεύθυνο, ώστε να ανοίξει την πόρτα του σταθμαρχείου και να γίνει αυτή η αλλαγή κλειδιού», είπε ο Πασχάλης Τόσιος, δημοσιογράφος.

Ποια λύση βρέθηκε τελικά; Το δυστύχημα που ενδεχομένως θα στοίχιζε δεκάδες ζωές αποφεύχθηκε χάρη σε έναν συνταξιούχο σταθμάρχη.

«Πανικόβλητος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΟΣΕ και μπροστά σε ένα ενδεχόμενο δυστύχημα που θα στοίχιζε ανθρώπινες ζωές, κάλεσε συνταξιούχο σταθμάρχη της περιοχής που είχε (πως άραγε βρέθηκαν στην κατοχή του) κλειδιά του σταθμού Σερρών και του ζήτησε να ανοίξει άμεσα το κτίριο, όπως και έκανε», γράφει στην καταγγελία της η ΠΕΣΟΣΕ.

Η καταγγελία της ΠΕΣΟΣΕ καταλήγει με μια δυστυχώς προφητική φράση.

«Προειδοποιούμε ότι, αν συνεχιστούν οι εγκληματικές αυτές παραλείψεις και ενέργειες θα κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».

Κάτι που τελικά συνέβη με τον πιο τραγικό τρόπο 9 μήνες μετά. Στις 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη, έγινε αυτό που την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε στις Σέρρες.

Όπως όλα δείχνουν ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί το κακό. Τα 57 αθώα θύματα των Τεμπών πλήρωσαν με τη ζωή τους εγκληματικές παραλείψεις και αμέλειες.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:

Ακολουθεί αναλυτικά η καταγγελία της Π.Ε.Σ.ΟΣΕ:

«Συνταξιούχοι ανοίγουν σταθμούς στις Σέρρες και δίνουν εντολές σε τρένα. Σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο.

Η Π.Ε.Σ.ΟΣΕ καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν χτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Σερρών και ζητά την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών και της Ρ.Α.Σ. πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Τα όσα συνέβησαν αποδεικνύουν την διάλυση που επικρατεί στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της Διοίκησης του ΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, χτες Δευτέρα 23 Μαίου η αμαξοστοιχία 3634 δήλωσε ακινησία στον σταθμό Σερρών (που δεν λειτουργεί – δεν έχει σταθμάρχη). Αντί να ζητηθεί από την ιδιωτικών συμφερόντων ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αποσύρει την αμαξοστοιχία της με μηχανή εφεδρείας και με διαδικασίες που προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης και Κυκλοφορίας, δόθηκε εντολή σε εμπορευματική αμαξοστοιχία από την Αλεξανδρούπολη να κατευθυνθεί από την Δράμα στον σταθμό Σερρών που δεν λειτουργούσε και άρα δεν ήταν εφικτό να διευθετηθούν οι αλλαγές (κλειδιά) σε παρακαμπτήριο, για να μην υπάρξει σύγκρουση των 2 τρένων (κινούνταν και τα 2 επί μονής γραμμής).

Μόλις διαπιστώθηκε η εγκληματική αμέλεια, δόθηκε εντολή από την Διοίκηση του ΟΣΕ σε εργάτη γραμμής να μεταβεί στον σταθμό Σερρών με κλειδούχο και χωρίς την παρουσία σταθμάρχη να διευθετήσει τις αλλαγές και την κυκλοφορία των τρένων, κατά παράβαση δηλαδή κάθε Κανονιστικής διαδικασίας !

Η διάλυση όμως που επικρατεί στον ΟΣΕ δεν έχει τέλος. Ο συνάδελφος εργάτης γραμμής και ο συνάδελφος κλειδούχος που κατέφθασαν στον σταθμό Σερρών διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τα κλειδιά του σταθμού Σερρών για να εισέλθουν στο κτίριο και να πάρουν τα απαραίτητα εργαλεία για τις απαιτούμενες ενέργειες.

Πανικόβλητος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΟΣΕ και μπροστά σε ένα ενδεχόμενο δυστύχημα που θα στοίχιζε ανθρώπινες ζωές, κάλεσε συνταξιούχο σταθμάρχη της περιοχής που είχε (πως άραγε βρέθηκαν στην κατοχή του) κλειδιά του σταθμού Σερρών και του ζήτησε να ανοίξει άμεσα το κτίριο, όπως και έκανε.

Ακολούθως και χωρίς την παρουσία σταθμάρχη έγιναν ελιγμοί και παλινδρομήσεις τρένων επί της κυρίας και των παρακαμπτηρίων γραμμών και ακολούθησε προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης του συμβάντος.

Σε κάθε περίπτωση τα όσα περιγράφονται είναι ακριβή και θυμίζουν όχι δομές επιτελικού Κράτους, αλλά μηχανισμούς παρακράτους.

Προειδοποιούμε ότι, αν συνεχιστούν οι εγκληματικές αυτές παραλείψεις και ενέργειες θα κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».