Σεισμός στον Κορινθιακό: Αγωνία για τη μετασεισμική ακολουθία και τα νερά που τραβήχτηκαν

Τι επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Σε επιφυλακή παραμένουν οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής.

 

 

 

Το γεγονός ότι δεν έχουν εκδηλωθεί πολλοί μετασεισμοί -και με μεγάλα μεγέθη- προβληματίζει τους ειδικούς σε σχέση με το εάν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που ταρακούνησε μέχρι και την Αττική. Παρ’ ότι κάποιοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι, ο σεισμολόγος Γεράσισμος Παπαδόπουλος είναι πιο καθησυχαστικός εκτιμώντας πως το ενδεχόμενο ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ να είναι προσεισμός ενός ισχυρότερου συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Σημειώνεται πως η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 12,7 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό της ήταν στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού, λίγα χιλιόμετρα νότια της Αράχοβας και της Δεσφίνας.

Τα μεγάλα ρήγματα των Αλκυονίδων

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την υποτονική μετασεισμική ακολουθία.

«Ένας σεισμός της τάξεως των 5 θα έπρεπε να δώσει μετασεισμούς από 2,5 έως και 4 Ρίχτερ» είπε, με τον ίδιο να σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν προσεισμός.

Για να πούμε πως ήταν ο κύριος σεισμός, θα πρέπει να έχουμε έναν ικανό αριθμό μετασεισμών για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες στατιστικές επεξεργασίες, επεσήμανε.

Ο καθηγητής συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πανικός. Στην ίδια περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα. Το 1992, στην ίδια περιοχή είχαμε 5,7 Ρίχτερ και το 1995 είχαμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο με 27 νεκρούς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «στον Ανατολικό Κορινθιακό έχουμε τα μεγάλα ρήγματα των Αλκυονίδων, ωστόσο δεν υπάρχει καμία μετατόπιση προς αυτά, άλλωστε η απόσταση είναι σχετικά μεγάλη και το μέγεθος του σεισμού ήτανε μικρό, οπότε η ενεργοποίησή τους δε φαίνεται πολύ πιθανή από τον χθεσινοβραδινό σεισμό. Βέβαια, ο Ανατολικός Κορινθιακός μαζεύει ενέργεια, και κάποια στιγμή θα μας τη δώσει πίσω».

Για τη σεισμική δόνηση μίλησε στο Open ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ερωτηθείς για το πόσο ανησυχεί από τη δόνηση αλλά και κατά πόσο ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Κοιτάξτε, είχαμε τον σεισμό των 5,1 βαθμών εχθές και από τότε έχουμε ουσιαστικά πέντε – έξι μικρούς σεισμούς της τάξεως του 1, 1,5, 2 Ρίχτερ, όχι μεγαλύτερους οι οποίοι εκδηλώθηκαν στην περιοχή».

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους τέτοιους σεισμούς και κυρίως σεισμούς της τάξεως των 4, 4,5 βαθμών, 3,5 έστω για να δούμε ότι μπαίνουμε σε μία κατάσταση εκτόνωσης» είπε και πρόσθεσε:

«Θα έλεγα ότι ουσιαστικά θα ανησυχούσαμε αν ήταν ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Τέτοιος σεισμός είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί στην περιοχή, αν και είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή και μία περιοχή που έχουν συσσωρευτεί μεγάλα ποσά ενέργειας, ενώ έχει φιλοξενήσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θεωρώ ότι δεν θα πάμε σε τέτοιες καταστάσεις».

Πιο καθησυχαστικός ακόμη εμφανίζεται ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λέγοντας πως το ενδεχόμενο ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ να είναι προσεισμός ενός ισχυρότερου συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα.

«Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί για να χαρακτηρίσουμε με περισσότερη βεβαιότητα τον 5,1 ως τον κύριο σεισμό» ανέφερε, μιλώντας στον Alpha.

Αποτραβήχτηκαν τα νερά

Παράλληλα, υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων μετά τον σεισμό αποτραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα θέμα το οποίο οι ειδικοί παρακολουθούν.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Μπορεί να οφείλονται κάλλιστα σε μετεωρολογικά φαινόμενα, όμως και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας, όχι όμως ως κύριο στοιχείο. Το κύριο στοιχείο είναι η μετασεισμική ακολουθία».