Σεισμός στην Κρήτη: Στη «μάχη» και ο στρατός – Στήνει σκηνές για τους άστεγους

Ο καταστροφικός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και 11 τραυματίες

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αρμόδιοι για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή στους πληγέντες από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε το πρωί την Κρήτη.

 

 

Ο καταστροφικός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και 11 τραυματίες, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους και της περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Την ίδια ώρα, οι έντονοι και συνεχείς μετασεισμοί εντείνουν την ανησυχια κατοίκων και φορέων.

Οι κάτοικοι της ΠΕ Ηρακλείου έλαβαν μήνυμα από το 112, λόγω του μπαράζ μετασεισμών και καλούνται να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά ενώ για αύριο αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, στην επιχείρηση συνδράμει και ο στρατός που ετοιμάζεται να στήσει στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου ογδόντα σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα η καθεμία. Είκοσι σκηνές θα διατεθούν σε κοντινά χωριά για τους κατοίκους που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους. Ωστόσο, πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν ή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, την ώρα που οι επιστήμονες τους καλούν να φύγουν μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Παράλληλα, έχει γίνει προετοιμασία για να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Επαφές με καταλύματα

Κι ενώ οι προετοιμασίες για την πρώτη νύχτα μετά τον σεισμό συνεχίζονται, το πρωί της Τρίτης αναμένονται κι άλλες σκηνές από τον Ερυθρό Σταυρό.

Θετικές είναι οι επαφές με ξενοδοχειακά καταλύματα σε Καστέλλι και Ηράκλειο, με στόχο να φιλοξενηθούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε εγρήγορση, για να μην υπάρξει το βράδυ κάποιος πολίτης που δεν θα έχει φαγητό και μέρος να μείνει.

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το drone του Cretalive από το Αρκαλοχώρι. Κάτοικοι στους δρόμους, μετρούν πληγές και μετασεισμούς και αγωνιούν πώς θα περάσει όχι μόνο η πρώτη, τόσο δύσκολη νύχτα, αλλά και οι υπόλοιπες ημέρες που θα κρίνουν αν τα σπίτια τους είναι καταρχάς κατοικήσιμα ή όχι.