Σεισμός στην Κρήτη: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ – Δεν αποκλείουν μετασεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ

Τι λένε Ευθύμιος Λέκκας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Γεράσιμος Χουλιάρας για το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου στη μεγαλόνησο;

Ανησυχία επικρατεί ξανά στην Κρήτη. Μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ (27/9) στο Αρκαλοχώρι, ο Εγκέλαδος «ξαναχτύπησε». Αυτή τη φορά η δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ (12/10) και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια.

Το επίκεντρο της εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου και έγινε αισθητή στην Κύπρο και τις Κυκλάδες.

Οι κάτοικοι του νησιού καλούνται να είναι προσεκτικοί και να παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

 

Δεν αποκλείεται σεισμός 5,6 Ρίχτερ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα πάνε όλα καλά και θα έχουμε ομαλή μετασεισμική ακολουθία.

Από τον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου μετέβη, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

«Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ελληνικό τόξο που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος. Αυτά τα ρήγματα δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς», πρόσθεσε.

Παράλληλά, εξήγησε ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς το ρήγμα βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από την μεριά του ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι, φορείς και πολιτεία, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο οπότε μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν είμαστε όμως ακόμα βέβαιοι», είπε στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Ο σεισμός έγινε στη θάλασσα και έτσι οι μικροί μετασεισμοί μπορεί να μην καταγράφονται από το σεισμικό δίκτυο και δεύτερον ο σεισμός είχε ένα σημαντικό βάθος και οι σεισμοί αυτού του βάθους δεν δίνουν πολλούς μετασεισμούς».

Σημειώνεται πάντως ότι και οι δύο δεν απέκλεισαν έναν μετασεισμό μεγέθους 5,6 Ρίχτερ.

 

Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία

Ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας με τη σειρά του στο MEGA ανέφερε: «Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ.. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα.

Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό.

Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς».