Η επιστημονική κοινότητα δεν είχε αξιολογήσει σωστά τη σεισμική δραστηριότητα στη νότια Εύβοια, η οποία είχε αρχίσει ένα μήνα πριν από τη διπλή δόνηση της Τρίτης, δήλωσε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σε συνέντευξή του την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα άρχισε στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν την είχαν αξιολογήσει όπως έπρεπε οι σεισμολόγοι.
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης ήταν ο κύριος. Ωστόσο δεν πιστεύει ότι ένας νέος σεισμός θα μπορεί να είναι πολύ πάνω από τα 5 Ρίχτερ.
«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις.
» Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς.
» Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν».
Σχετικά με το ενδεχόμενο πιο ισχυρού σεισμού, ο σεισμολόγος είπε ότι «έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελή γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο».
Έντονη η δραστηριότητα
Μια πλούσια δραστηριότητα με πάνω από 100 μετασεισμούς μετά τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης και αυτή των 5 Ρίχτερ το βράδυ της ίδιας ημέρας καταγράφεται στη Νότια Εύβοια, με τους κατοίκους να παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου.
Με δεδομένο ότι η περιοχή δεν ήταν από τις «ύποπτες», οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι προέχει η παρακολούθηση του φαινομένου τις επόμενες ημέρες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μια δεύτερη νύχτα αγωνίας. Αν και οι ζημιές στα σπίτια δεν ήταν σοβαρές, πολλοί έμειναν ξάγρυπνοι την Τρίτη προς την Τετάρτη και άλλοι κοιμήθηκαν και στα αυτοκίνητά τους.
Περίπου δέκα σπίτια έχουν μικρές ζημιές, ενώ ρωγμές έχει το νηπιαγωγείο στους Ζάρακες όπου φοιτούν 12 παιδιά. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, που πρόσθεσε ότι το κτίριο θα ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια πριν επιστρέψουν τα παιδιά.
Οι επιστήμονες συστήνουν πάντως στους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, και όσα έχουν υποστεί ρωγμές, αλλά και τις συναθροίσεις.
Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι επισημαίνουν αφενός ότι η μετασεισμική ακολουθία χρειάζεται παρακολούθηση, γιατί η περιοχή είναι αχαρτογράφητη και το ρήγμα που έδωσε τις δύο μεγάλες δονήσεις ως σήμερα άγνωστο.
Επιπλέον ζητούν από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, περισσότερο αποφεύγοντας χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος για να μην έχουμε σκηνές πανικού έπειτα από νέο σεισμό.