Το άγνωστο ρήγμα και το χαμηλό σεισμικό ιστορικό της περιοχής κρατούν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη περιοχή που φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί έχει μήκος περίπου δέκα χιλιομέτρων, ενώ την τελευταία δεκαετία δεν έχει δώσει σεισμό άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος Δρ σεισμολογίας μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε «προαναγγελθεί» από σεισμούς μικρότερης έντασης που ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες και για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το ιστορικό του τελευταίου διμήνου. Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει σημαντικό σεισμικό ιστορικό αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει μιας και ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο.
«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με πολλούς σεισμούς με μικρότερα μεγέθη με τον μεγαλύτερο να γίνεται χθες 28 Νοεμβρίου με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ. Άρα ο πρωινός σεισμός των 4,8 Ρίχτερ θα έλεγα ότι «προαναγγέλθηκε» από μια σειρά σεισμών οι οποίοι κράτησαν για δυο μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψιν μας εμείς οι επιστήμονες αυτό το ιστορικό του τελευταίου διμήνου για να δούμε εάν ο 4,8 είναι ο κύριος ή όχι. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να έχουμε μια πιο κατασταλαγμένη άποψη». Όσον αφορά το σεισμικό ιστορικό της περιοχής ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ισχυρότερος. Και αυτό το λέω γιατί στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο έχουμε παραδείγματα ισχυρών σεισμών που έγιναν σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι δίνουν ισχυρούς σεισμούς, όπως έγινε το 1999 με τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας».
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Παπαζάχος καθηγητής σεισμολογίας και γεωφυσικής επισήμανε στο protothema.gr ότι η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει για κάποιες ημέρες και λόγω του «φτωχού» σεισμικού ιστορικού οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν εάν μένουν σε παλιά σπίτια. «Η περιοχή της νότιας Εύβοιας είναι χαμηλής σεισμικότητας. Έχει κάποια ενεργά ρήγματα που είναι προς την περιοχή του νοτίου ευβοϊκού κόλπου εκεί που είναι η Ερέτρια από την μέσα μεριά που είναι παράλληλα με το ρήγμα του Ωρωπού αλλά από την εξωτερική μεριά εκεί που έγινε ο σεισμός ξέρουμε ελάχιστα πράγματα. Φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί μια περιοχή σε μήκος δέκα χιλιομέτρων αλλά ακόμη δεν ξέρουμε αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να είμαστε επιφυλακτικοί και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί είναι μια περιοχή όπου ο κάτοικος της Καρύστου δεν έχει εικόνα από ισχυρό σεισμό. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα».
Ο Δρ. Αθανάσιος Γκανάς Γεωλόγος – Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησε στο protothema.gr ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. «Δεν είναι μια περιοχή με σεισμικό ιστορικό. Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν φαίνεται με τα δικά μου στοιχεία να είναι μεγάλο. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει για λίγες ημέρες. Την τελευταία δεκαετία η περιοχή αυτή δεν έχει δώσει σεισμό άνω των 4 Ρίχτερ» ανέφερε.
Πρόεδρος κοινότητας Ζάρακες: Έχουμε ρωγμές στα σπίτια
Στον ΑΝΤΙ μίλησε ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες στην Εύβοια κοντά στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.
Όπως είπε ο Χρήστος Τρανός «σε κάποια σπίτια έχουμε δει ρωγμές αλλά δεν έχουμε κάτι σοβαρό» συμπληρώνοντας ότι κυρίως αφορά «σχετικά παλαιά σπίτια».
«Ο περισσότερος κόσμος έχει βγει στους δρόμους αν και βρέχει» λόγω των μετασεισμών πρόσθεσε ο κ. Τρανός.
Τσελέντης για σεισμό στην Εύβοια: Με μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μετά τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια.
«Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.
Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.
Πηγή: protothema.gr