Σεισμός στη Ρόδο: «Δεν ήταν έκπληξη, η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερες δονήσεις», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Είπε ότι ευτυχώς ο σεισμός έγινε μακριά από κατοικημένες περιοχές

Επί ποδός η επιστημονική κοινότητα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Ρόδο στις 14:37.

Όπως δήλωσε ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η δόνηση δεν προκαλεί έκπληξη, διότι η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς, ενώ επισήμανε ότι ευτυχώς ο σεισμός έγινε μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα ανέφερε ότι στην περιοχή που έγινε ο σεισμός είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 5,7, αλλά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο που εδρεύει στη Γαλλία δίνει μέγεθος 6 και αυτό είναι προκαταρκτικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή νοτιοανατολικά από το νησί της Ρόδου. Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων» είπε μιλώντας στην ΕΤ3 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός» είπε ο σεισμολόγος τονίζοντας πως «ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία».

Αναθεώρησε την εκτίμηση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν αρχικά 5,7 Ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια έγινε αναθεώρηση του μεγέθους για το σεισμό στη Ρόδο. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:37, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Ρίχτερ στο νησί.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κάρπαθο, αλλά και σε άλλα νησιά κοντά στη Ρόδο.