Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι διεργασίες των αρμόδιων φορέων μετά τον σεισμό στην Κρήτη για την προετοιμασία κλειστών χώρων φιλοξενίας των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι.
Η προετοιμασία θα γίνει άμεσα ενόψει της πτώσης θερμοκρασίας και των βροχών που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη.
Ήδη από το πρωί στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου μαζί με άλλους φορείς ετοιμάζουν το κλειστό του μπάσκετ προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι παραμένουν άστεγοι ή μένουν στις σκηνές στις οποίες δεν προστατεύονται οι άνθρωποι από το κρύο και τις βροχές.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του cretapost, στο κλειστό του μπάσκετ δεν πρόκειται να μπουν ανεμβολίαστοι πολίτες ακόμα και αν έχουν χάσει το σπίτι τους εξαιτίας του σεισμού.
Σε χθεσινή σύσκεψη των αρμόδιων αρχών αποφασίστηκε ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα που αφορούν τους κλειστούς κοινούς χώρους ακόμα και κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες.
«Οι οδηγίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι σε ένα κοινό χώρο δεν μπορεί να μπει μεικτός πληθυσμός ακόμα και σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ειπωθεί είναι πως στο κλειστό θα είναι αρχικά εμβολιασμένοι με rapid test», αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς.
Πότε μπορεί να μπει εμβολιασμένος στο κλειστό
Μόνο σε μία περίπτωση θα μπορεί να μπει ανεμβολίαστος στο κλειστό κι αυτό αν άμεσα κάνει το μονοδοσιακό εμβόλιο. «Θα μπορεί να μπει ένας ενήλικας με rapidμtest εφόσον άμεσα κάνει το μονοδοσιακό εμβόλιο», τόνισε σχετικά ο κ. Βαμβακάς υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και στη συνέχεια θα γίνονται rapid test για την παρακολούθηση, όπως άλλωστε ορίζουν τα πρωτόκολλα.
Έντονη ανησυχία από τους ανεμβολίαστους σεισμόπληκτους
Έντονη είναι η ανησυχία από τους σεισμόπληκτους που δεν έχουν εμβολιαστεί και βρίσκονται στις σκηνές.
«Εμείς τι θα κάνουμε; Πού θα πάμε; Θα μείνουμε στο κρύο και την παγωνιά;», ανέφεραν με εμφανή τα σημάδια της απελπισίας κάτοικοι του καταυλισμού του Αρκαλοχωρίου στο cretapost.
Μάλιστα, υπάρχουν οικογένειες που είναι μόνο δύο μέλη εμβολιασμένα τα οποία δεν θέλουν να χωριστούν.
«Πρέπει οι αρμόδιοι να σταματήσουν να κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό, ειδικά όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για το αν θα μπορούμε να πάμε να πιούμε ένα καφέ σε κλειστό χώρο, μιλάμε για το πώς θα προστατευτούμε από το κρύο και τις βροχές αφού δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε. Δεν θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για εμάς;», τόνισε μία γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών.
Διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία
Μία από τις λύσεις που επιδιώκουν να δώσουν οι αρμόδιοι φορείς για τους ανεμβολίαστους είναι τα δωμάτια σε ξενοδοχεία και τα σπίτια από το πρόγραμμα ESTIA.
«Μία οικογένεια που θα φιλοξενηθεί σε σπίτι ή σε δωμάτιο ξενοδοχείου δεν χρειάζεται να έχει εμβολιαστεί καθώς δεν έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο. Όπως έχω ενημερωθεί υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία που μπορούμε να μεταφέρουμε οικογένειες», αναφέρει σχετικά ο κ. Βάμβακας ο οποίος τονίζει ότι μόνο σε κλειστούς κοινούς χώρους ισχύει ότι θα μπαίνουν μέσα οι εμβολιασμένοι ή όσοι άμεσα εμβολιαστούν με το μονοδοσιακό εμβόλιο.
Παράλληλα, ο κ. Βάμβακας τονίζει πως καμία οικογένεια δεν πρόκειται να μείνει χωρίς στέγη και γι’ αυτόν τον λόγο εργάζονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
Κανένα κρούσμα στον καταυλισμό
Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχόμενα είναι τα rapid test που πραγματοποιούνται στους σεισμόπληκτους από μονάδες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό κρούσμα.
Καραμανλής: Έχουν διεξαχθεί 2.185 αυτοψίες στο Αρκαλοχώρι και στις γύρω περιοχές
Από την πρώτη στιγμή της σεισμικής δόνησης στην Κρήτη είναι πάνω από 100 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών στην περιοχή και μέχρι σήμερα το πρωί έχουν διεξαχθεί 2.185 αυτοψίες ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.
Καραγιάννης: Θέμα ημερών η μεταφορά και άλλων 90 οικίσκων
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή έχουν μεταβεί στο πεδίο μηχανικοί και ξεκίνησαν τους πρώτους οπτικούς ελέγχους σε μονάδες υγείας, στο δικαστικό μέγαρο και σε όλα τα σχολεία. Την επόμενη ακριβώς μέρα ξεκίνησαν οι αυτοψίες πάρα τους μετασεισμούς και εστάλησαν οι 33 πρώτοι οικίσκοι και τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν και άλλο 90 οικίσκοι που τώρα έχουν μετακινηθεί προς το λιμάνι του Πειραιά και περιμένουμε από το δήμο να μας δείξει τους χώρους, ώστε να κατέβουν στο Ηράκλειο. Πάντως από την πρώτη στιγμή είμαστε σε μια διαρκή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο για τα ξενοδοχεία, τις κατασκηνώσεις και τις κατοικίες και έτσι να μπορέσει ο κόσμος να καλυφθεί εκεί.