Σε δύο τεστ ανίχνευσης Covid θα υποβάλλονται κάθε εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις «πορτοκαλί» περιοχές

Το μέτρο ξεκινά από σήμερα

Σε δύο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού την εβδομάδα υποχρεούνται από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στους τομείς εστίασης και τουρισμού σε έξι περιοχές της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί «πορτοκαλί» λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

 

 

Συγκεκριμένα από σήμερα, στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με rapid και με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Το ίδιο ισχύει και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Παράλληλα σε ισχύ τέθηκαν οι νέοι κανόνες για την επιβίβαση των ταξιδιωτών στα πλοία, με τους σχετικούς ελέγχους των πιστοποιητικών να έχουν ανατεθεί στους λιμενικούς. Π.χ. οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, μόνον εάν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά επανεξετάστηκε και το υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.

Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.

Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.