Συνεχίζεται η συζήτηση για τα σχολεία και το άνοιγμά τους που κινδυνεύει να πάρει παράταση λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού που έχει επιφέρει η παραλλαγή Όμικρον.
Η αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών που είτε το προαναγγέλλουν είτε το ζητούν.
Πότε θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή
Στο συγκεκριμένο θέμα, που «καίει» μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ποιο μέτρο εξετάζεται
Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τα σχολεία είναι να γίνονται περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα είπε: «Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών.
Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».
Τι είχε δηλώσει η Ζέττα Μακρή
Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι ο στόχος της κυβέρνησης παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, είχε τονίσει σε δηλώσεις της και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
Η υφυπουργός είχε επισημάνει στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των ειδικών, αφήνοντας και η ίδια ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που έχει διαφανεί από δηλώσεις επιστημόνων όλες τις προηγούμενες μέρες.
Η κ. Μακρή, συγκεκριμένα, είχε επισημάνει ότι ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου, αλλά πρόσθεσε ότι έχουμε δέκα ήμερες (σ.σ. πλέον οκτώ) μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα.
Η κ. Μακρή είχε αναφέρει ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν. Η υφυπουργός είχε ενημερώσει ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000. Η υφυπουργός τόνισε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid test.
Ανησυχούν οι ειδικοί
Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές έχουν αναφερθεί μια σειρά επιστήμονες με πολλούς από αυτούς να ανησυχούν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού που έχει επιφέρει η νέα παραλλαγή του ιού.
Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, αφού επισήμανε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εμφανίστηκε υπέρ της παράτασης του ανοίγματος των σχολείων, μέχρι «να δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτή η πίεση των κρουσμάτων» σε νοσηρότητα και νοσηλείες, όπως είπε.
Αναφορικά με την περίπτωση της 16χρονης μαθήτριας που διασωληνώθηκε, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «ανταποκρίνεται στη θεραπεία», αλλά «ο δρόμος είναι μακρύς».
Τι προτείνουν Τζανάκης και Βατόπουλος
Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (σ.σ. η Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε την Πρωτοχρονιά ο καθηγητής, μέσω του ΣΚΑΪ.
Για τα τεστ είπε: «Τα rapid test γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.
Στον ΣΚΑΪ είχε μιλήσει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή για να γίνει η εισήγηση στην κυβέρνηση.
«Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο.
Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε.
Η άποψη της Ματίνας Παγώνη
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για τα σχολεία εξέφρασε την άποψη ότι με τη χρήση των self test και την τήρηση των μέτρων φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, ενώ σε άλλες χώρες δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εμφανιστούν κρούσματα στο δυναμικό του.