Αντώνης Χρυσουλάκης
Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα είναι 3.500 και 2.500 αντίστοιχα, έκανε μιλώντας στο Timeline.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε ότι κατά τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η σταδιακή ύφεση του κύματος της πανδημίας και θα συνεχιστεί μέχρι τις ημέρες των εορτών. Την ίδια στιγμή όμως ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή η πορεία θα εξαρτηθεί και από το εάν οι πολίτες εφαρμόσουν σωστά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. «Σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα πρέπει να κάνουμε τα τεστ σωστά και να τα δηλώνουμε σωστά. Να γίνεται επίσης σωστός έλεγχος των πιστοποιητικών στην εστίαση» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Η κοινωνία δεν θα πρέπει να χαλαρώνει
Συνεχίζοντας ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην περίοδο των εορτών λέγοντας ότι: «Εάν συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και να μην χαλαρώνουμε βγάζοντας τις μάσκες, τότε οι αριθμοί θα πέσουν ακόμα πιο πολύ». Όπως είπε, αυτό που τον απασχολεί περισσότερο είναι το πώς θα διαχειριστεί η κοινωνία τη μείωση των κρουσμάτων. «Όταν οι δείκτες θα ξεκινήσουν να πέφτουν και τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, πολλοί θα είναι αυτοί που θα θελήσουν να κάνουν ρεβεγιόν. Αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν όπως πριν την πανδημία, καθώς η καλή πρόβλεψη έγκειται ότι θα τηρούμε πιστά όλοι τα μέτρα» ανέφερε ο καθηγητής στο Timeline.gr.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη εάν ο κόσμος συνεχίζει να τηρεί τα μέτρα τότε η πτώση που θα δούμε στα κρούσματα θα είναι μεγάλη. «Εάν όλα αυτά γίνουν τότε μέσα στο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα μέχρι τις εορτές θα δούμε μια πτώση στα κρούσματα η οποία μπορεί και να αγγίξει το 40%. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα μοντέλα μέχρι τα Χριστούγεννα τα κρούσματα θα φτάσουν περίπου τα 3.500, ενώ την Πρωτοχρονιά θα είναι γύρω στα 2.500» σημείωσε.
Ακόμα ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός lockdown λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είμαι από αυτούς που δεν θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει lockdown. Δεν χρειάζεται να γίνει. Αυτό που χρειάζεται είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν θεσπιστεί. Ίσως, θα έπρεπε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε και την τηλεργασία καθώς αυτό θα βοηθούσε στον περιορισμό της διασποράς ακόμα περισσότερο».
Στα 340.000 τα κρούσματα την ημέρα εάν δεν υπήρχε το εμβόλιο
Καταλήγοντας ο καθηγητής επισήμανε την σημαντικότητα του εμβολίου καθώς όπως ανέφερε σε περίπτωση που αυτό δεν υπήρχε τότε τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τις 300.000. «Έχουμε υπολογίσει το πώς θα ήταν η κατάσταση εάν δεν υπήρχε το εμβόλιο και αυτό που είδαμε είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα έφτανε τις 340.000 την ημέρα» υπογράμμισε.