Quantcast

Σαρηγιάννης: Νέα αυξητική πορεία του κορωνοϊού στα μέσα Νοεμβρίου

«Χρειάζεται πληροφόρηση για να λάβει ο κόσμος μέτρα», είπε ο καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής

«Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου είμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης και περιμένουμε μέσα στη διάρκεια του Νοεμβρίου να δούμε την αρχή μιας νέας αυξητικής πορείας, η οποία θα βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη πια των νέων παραλλαγών, σαν να λέμε “θυγατέρες” της Ο5 και της Ο2 αντίστοιχα, οι οποίες όμως παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό, ότι διαφεύγουν σε ένα σημαντικό βαθμό της ανοσίας. Άρα πολλοί περισσότεροι από τους συμπολίτες μας είμαστε διαθέσιμοι για να κολλήσουμε».

Αυτή ήταν η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, όπως την διατύπωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Τα πράγματα είναι ακόμα σε μια καλή επιδημιολογικά κατάσταση, σημείωσε, χωρίς να σημαίνει ότι είναι “χαμηλής πίεσης”, καθώς έχουμε γύρω στα 8.000 κρούσματα την ημέρα, αριθμός που παλιότερα συνεπαγόταν λήψη μέτρων. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε σύνεση σε ότι αφορά θέματα προσωπικής προστασίας, μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή του πολύ μεγάλου συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

«Μπορεί κάποιος, ο οποίος να έχει κάνει και το εμβόλιο ή να έχει και νοσήσει πριν από δύο μήνες, παρόλα αυτά να ξαναμολυνθεί γιατί θα συναντήσει αυτές τις νέες παραλλαγές. Οι πιθανότητες είναι μάλλον να μην νοσήσει, αλλά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να του συμβεί αυτό σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές που η ανοσιακή κάλυψη ήταν καλύτερη» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Κρίσιμο και βασικό ζήτημα δεν είναι η υποχρεωτικότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αλλά να παίρνουν οι πολίτες την πληροφορία που χρειάζονται για να μπορούν να αποφασίσουν αν θα κάνουν κάτι με βάση την εκτίμησή τους για τα πράγματα. «Άρα νομίζω ότι η καλύτερη πληροφόρηση είναι σημαντικό θέμα, να τονιστεί το μήνυμα για τον εμβολιασμό, τα μέτρα προστασίας, την απολύμανση του αέρα» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας τον παράγοντα των καιρικών συνθηκών που θα πρέπει να συνυπολογιστεί, καθώς η σταθεροποίηση που είχαμε μέχρι τώρα είχε να κάνει και με τον καλό καιρό.

«Εμείς υποχρεωνόμαστε, με βάση τον κανονισμό, να κάνουμε μάθημα με καλό εξαερισμό στο πανεπιστήμιο. Επειδή τυχαίνει να κάνω μάθημα έξι με εννιά το βράδυ, σας προσκαλώ να έρθετε οκτώμισι το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με ανοιχτά παράθυρα στα αμφιθέατρα. Με αυτήν την έννοια λοιπόν, προφανώς από κάποια στιγμή και τα παιδιά δεν αντέχουν, κλείνουν το παράθυρο Εκεί, οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές από άποψη υγειονομικής προστασίας όσο αφορά στον κορωνοϊό. Γιατί λοιπόν εκεί να μην φοράμε μάσκα, να μην έχουμε απολύμανση του αέρα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. «Η αλήθεια είναι ότι στο Αριστοτέλειο έχουμε απολύμανση του αέρα, γι’ αυτό το λέω και εμπειρικά και με βάση τις μετρήσεις μας, είναι αποδεδειγμένη η χρηστικότητα αυτού του μέτρου, των συσκευών. Θεωρώ ότι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να υπάρχουν και κυρίως σε χώρους εκπαίδευσης, δημόσιους χώρους» προσέθεσε.

Και αυτό εμπίπτει στο έλλειμμα πληροφόρησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, καθώς όπως είπε, αυτού του είδους η τεχνολογία βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που εισπνέουμε σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο και με δεδομένο ότι υπάρχει και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η οποία ειδικά αυτό το χειμώνα αναμένεται να αυξηθεί έντονα. «Ειδικά στην Αθήνα, είναι σε υψηλά επίπεδα. Άρα λοιπόν, με βάση το γεγονός ότι περιμένουμε να έχουμε αύξηση στην αιθαλομίχλη, γιατί θα έχουμε καύση υλικών, η ανάγκη να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη σε εσωτερικούς χώρους, επιμένω, γιατί περνάμε εκεί το 90% του χρόνου μας» είπε καταλήγοντας ο κ. Σαρηγιάννης.