Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχεται δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο
Ο πρώτος Κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους, διπλωμάτης και ευεργέτης θα έπεφτε νεκρός βυθίζοντας τη χώρα στο χάος και την αναρχία
Τον έθαψαν με τα ίδια ρούχα που φορούσε, διότι δεν είχε ούτε ένα επιπλέον καλό κοστούμι, καθώς είχε πουλήσει όλα του τα υπάρχοντα για να βοηθήσει φτωχούς Έλληνες.
Με καταγωγή από την Κέρκυρα, ο νεαρός Ιωάννης σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα της Ιταλίας.
Το 1801 τα Επτάνησα αυτονομούνται και ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται ένας από τους δύο διοικητές της Ιονίου Πολιτείας, σε ηλικία 25 ετών. Τον Ιανουάριο του 1809 ο Καποδίστριας εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία της Ρωσίας και στις 30 Μαρτίου 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, σε μία περίοδο που η Επανάσταση καρκινοβατούσε.
Ο νέος Κυβερνήτης έθεσε ως στόχο να βάλει τέλος στις εμφύλιες διαμάχες και επιδόθηκε αμέσως στο έργο της δημιουργίας Κράτους εκ του μηδενός.
Σύντομα όμως, οι πολιτικές κινήσεις του Καποδίστρια προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια, τόσο των οπαδών του συνταγματικού πολιτεύματος, όσο και των προκρίτων και των ναυτικών και ιδιαίτερα της ισχυρότερης οικογένεια της Μάνης, των Μαυρομιχάληδων γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του.
Η ελληνική πολιτεία τίμησε τον Κυβερνήτη, δίνοντας το όνομά του σε δημόσιους χώρους και ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμη, ο Ιωάννης Καποδίστριας απεικονίζεται στο κέρμα των 20 λεπτών της ελληνικής έκδοσης του ευρώ Μοναδικό μελανό σημείο αποτελεί η αναφορά του κυβερνήτη ως δικτάτορα από μέλος της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, με τα γυρίσματα της ταινίας να ξεκινούν στις αρχές του επόμενου έτους