Για την 14η Απριλίου 2022 αναβλήθηκε χθες από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου η εξέταση αγωγής που υπέβαλε κατά του νοσοκομείου Ρόδου ένας υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας.
Με την αγωγή του διεκδικεί χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για βλάβες που υπέστη όταν «πνίγηκε» από ένα κομμάτι κρέας.
Ο ενάγων ηλικίας 55 ετών, γεννήθηκε στην Αγγλία. Το 2015 αποφάσισε με τη σύζυγο και τις δύο κόρες τους να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα.
Εφτασαν αεροπορικώς στη Ρόδο στις 27 Ιουνίου 2015 και είχαν προγραμματίσει να μείνουν έως τις 4 Ιουλίου.
Δυστυχώς, όμως, οι ημέρες των διακοπών τους επιφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Καθώς έτρωγε το βραδινό του στις 29 Ιουνίου 2015 σε ένα εστιατόριο στη Ρόδο, ένα κομμάτι χοιρινού κρέατος «έκατσε» στο λαιμό του. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να νιώθει μία ενόχληση. Μάταια προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πίνοντας νερό. Δεν είχε μεν πρόβλημα στην αναπνοή, αλλά κάθε φορά που επιχειρούσε να πιει ή να φάει κάτι, ήταν αδύνατο να καταπιεί, αφού ούτε το νερό ούτε η τροφή μπορούσαν να διέλθουν του «φράγματος» που φαινόταν να δημιουργεί ο ενσφηνωμένος βλωμός.
Συνειδητοποιώντας ότι το πρόβλημα δεν επρόκειτο να περάσει από μόνο του, μετέβη το επόμενο πρωί στο εναγόμενο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου», ώστε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και να του χορηγηθεί η ενδεικνυόμενη αγωγή. Μετά από πολύωρη αναμονή, εξετάστηκε αρχικά από ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος τον παρέπεμψε σε γαστρεντερολόγο.
Αφού ενημέρωσε τον γαστρεντερολόγο του εναγόμενου νοσοκομείου για τα συμπτώματα δυσφαγίας που είχε, εκείνος τον πληροφόρησε ότι ήταν απαραίτητο να υποβληθεί σε μία ενδοσκόπηση, δηλαδή σε μία οισοφαγογαστροσκόπηση, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλούσε το πρόβλημα και σε ποιο σημείο. Εκείνος με τη σειρά του συναίνεσε αποκλειστικά και μόνο στη διενέργεια ενδοσκόπησης.
Όταν μπήκε στο εργαστήριο για την ενδοσκόπηση, ο ιατρός έδωσε στη σύζυγό του ένα έγγραφο και της ζήτησε να το υπογράψει. Καθώς εκείνη δεν μπορούσε να καταλάβει το περιεχόμενο του συντεταγμένου στα ελληνικά εγγράφου, ο γαστρεντερολόγος την ενημέρωσε ότι ήταν μία φόρμα συναίνεσης για την ενδοσκόπηση και ότι έπρεπε να την υπογράψει για καθαρά τυπικούς λόγους.
Έτσι, η σύζυγός του υπέγραψε το χαρτί αυτό και περίμενε στον διάδρομο έξω από το δωμάτιο-εργαστήριο τη διάγνωση του ιατρού.
Οπως εκθέτει στην αγωγή του, η είσοδος του ενδοσκοπίου του προκαλούσε έντονη τάση για εμετό και έτσι ένας άλλος ιατρός, αναισθησιολόγος, του χορήγησε γενική αναισθησία.
Ο ιατρός ανακοίνωσε στην σύζυγο και τα παιδιά του ότι είχαν εντοπίσει έναν ενσφηνωμένο βλωμό και προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, αλλά κατά λάθος έσκισαν τον οισοφάγο.
Το σοκ του, όπως περιγράφει, ήταν τεράστιο και ο Γολγοθάς του είχε μόλις ξεκινήσει. Από αξονική τομογραφία επιβεβαιώθηκε ρήξη οισοφάγου και παρουσία αέρα στο μεσοθωράκιο, στο ύψος των μαλακών μορίων των υπερκλείδιων βόθρων και τραχηλικών χώρων μέχρι και το ύψος των γλωσσοεπιγλωττιδικών βοθρίων και αριστερά υποδιαφραγματικά.
Η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η διάτρηση του οισοφάγου μπορούσε λόγω της θέσης της να προκαλέσει σηψαιμία.Επρεπε να μεταβεί άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) για το χειρουργείο, ενώ μετά το χειρουργείο επρόκειτο να νοσηλευτεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μιας και το ΠΑΓΝΗ δεν είχε διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με την dimokratiki.gr, εντελώς ξαφνικά, στις 21:30 το βράδυ, ενημερώθηκε ότι ούτε τα νοσοκομεία στην Κρήτη ήταν τελικά σε θέση να επιληφθούν του περιστατικού και αντ’ αυτού έπρεπε να διακομισθεί στην Αθήνα.
Εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» και την 1η Ιουλίου 2015 υποβλήθηκε κατεπειγόντως σε δεξιά θωρακοτομή, συρραφή και αποκατάσταση του οισοφάγου.
Το χειρουργείο διήρκησε πολλές ώρες και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ ο ιατρός που τον χειρούργησε είπε στους Έλληνες συνεργάτες της ασφαλιστικής του εταιρείας ότι η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή που τον έσωσε «από του Χάρου τα δόντια».