Ρόδος: Αυξήθηκαν τα ξενοδοχεία που άνοιξαν εν μέσω κορωνοϊού

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τι δείχνουν τα στοιχεία.

 

Θετικό αποτύπωμα για την πορεία της φετινής σεζόν στους τουριστικούς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου -δεδομένων των δύσκολων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί ο αυξανόμενος αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που τίθενται σε λειτουργία στη Ρόδο.

 

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, το ποσοστό των ανοιχτών ξενοδοχείων στην αρχή της τουριστικής περιόδου ήταν 25%. Ωστόσο, η εξέλιξη των διεθνών αφίξεων σε συνδυασμό με τα έγκαιρα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν συνέβαλαν στην αύξηση των ανοιχτών ξενοδοχείων, τα οποία πλέον φθάνουν το 40%. Αυτή η θετική μεταβολή συντελέστηκε κυρίως από τα μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχεία 1*- 2*-3*, τα οποία αξιολόγησαν την εξέλιξη της «ιδιόμορφης» περιόδου λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού και αποφάσισαν να λειτουργήσουν έως τις 15 Αυγούστου.

 

 

Οι τουρίστες «ψήφισαν» Ρόδο εν μέσω κορωνοϊού

 

«Έχουμε θετική εξέλιξη σχετικά με τα ανοιχτά ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας -όπως ήταν αναμενόμενο- στην αρχή ήταν πολύ πιο επιφυλακτικά. Ωστόσο, αξιολόγησαν θετικά την εξέλιξη της σεζόν, αλλά και την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλλων λειτουργίας τον Ιούλιο στα ανοιχτά ξενοδοχεία και έτσι το ποσοστό των εν λειτουργία μονάδων στις κατηγορίες 1*-2*-3* από 10-20% αρχικά, αυξήθηκε στα μέσα Αυγούστου σε 35%», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος.

 

 

Ωθηση στην τοπική οικονομία της Ρόδου

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, έως τις 15 Αυγούστου η λειτουργία των ξενοδοχείων 5* σε λειτουργία ξεπέρασε το 70%, τα ξενοδοχεία 4* άγγιξαν το 40% (από το 30% στην αρχή της σεζόν), και τα ξενοδοχεία 1*-2*-3* ξεπέρασαν το 35%. Το σταδιακό «άνοιγμα» των ξενοδοχείων μικρότερων κατηγοριών εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση και στην τοπική οικονομία, καθώς αυτά τα καταλύματα, στην πλειονότητά τους, δεν είναι all inclusive αλλά λειτουργούν κυρίως με Bed and Breakfast ή Half board.