Ρήγμα στη Θήβα: Έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου – Μεταβαίνει κλιμάκιο στην περιοχή

Οι ειδικοί θα έχουν έτοιμο το πόρισμά τους το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί

Η αισθητή σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα σε συνδυασμό με τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στην επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου.

 

Τα βλέμματα των επιστημόνων στρέφονται προς την περιοχή της Θήβας, ενώ τα μέλη της επιτροπής συγκάλεσαν χθες έκτακτη σύσκεψη με σκοπό να αξιολογήσουν τα όσα δεδομένα έχουν μέχρι τώρα στην κατοχή τους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εισηγήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να μεταβούν αμέσως στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν επιτόπου τόσο την κατάσταση, όσο και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Τσελέντης για σεισμό από το ρήγμα της Θήβας

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.

«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα, ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι ”θα έχει σεισμό 6 Ρίχτερ”».

Η έκτακτη συνεδρίαση των σεισμολόγων για τη Θήβα

Οι ειδικοί θα έχουν έτοιμο το πόρισμά τους το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί και θα το αποστείλουν στην Πολιτική Προστασία.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευκρίνισε στο iefimerida.gr ότι τα ρήγματα στις δύο περιοχές (Αρκαλοχώρι και Θήβα) δεν έχουν καμία γεωδυναμική σχέση μεταξύ τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η επιτροπή των ειδικών είχε συνεδριάσει ξανά στις 21 Ιουλίου, όπου είχε εξετάσει μαζί την περίπτωση της Θήβας αλλά και του Αρκαλοχωρίου. Ωστόσο, «επειδή η περιοχή της Θήβας βρίσκεται σε σεισμική υπερδιέγερση από τις αρχές Ιουλίου, και εξακολουθεί να έχει σεισμική δραστηριότητα δύο μήνες και μία εβδομάδα μετά, λογικό είναι να την εξετάσουμε ξανά», όπως είπε.