Quantcast

Φωτιά σε Κορινθία – Μέγαρα: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Αλεποχώρι

Στόχος να οριοθετηθεί εντός της ημέρας η φωτιά

Ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες.

 

Μάχη για να οριοθετηθεί εντός της ημέρας η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από τέσσερις ημέρες στην περιοχή του Σχίνου Κορινθίας και κατακαίει τα Γεράνεια Ορη και περιοχές των Μεγάρων, δίνουν οι πυροσβέστες. Η φωτιά έχει αποτεφρώσει πάνω από 55.000 στρέμματα πευκοδάσους, καλλιέργειες (κυρίως ελιές, αλλά και κηπευτικά) και έχει προκαλέσει ζημιές σε μεγάλο αριθμό σπιτιών.

 

 

«Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της», τονίζει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία είναι σε εξέλιξη, για τρίτο 24ωρο, στα Γεράνεια Όρη.

 

 

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως αύριο πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. “Σύμμαχος” των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

 

 

 

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

 

 

Ο συνδυασμός παραγόντων που προκάλεσε την καταστροφή

 

 

Η φωτιά στον Σχοίνο κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της και άφησε πίσω της πάνω από 55.000 στρέμματα καμμένης γης και δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια. Η επιχειρησιακή μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επιχειρεί να προσφέρει μία πρώτη ματιά στις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η ξηρασία στην περιοχή καθώς εδώ και 26 μέρες υπήρξε μηδενική βροχόπτωση. Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες. Το μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών.

 

Παράλληλα οι άνεμοι ήταν ενισχυμένοι με ριπές που στον μετεωρολογικό σταθμό του Ισθμού από τις 19/5/2021 και ώρα 20:30 έως τις 20/5/2021 και ώρα 04:50, όπως επίσης από τις 20/5/2021 και ώρα 11:00 έως και τις 21/5/2021 και ώρα 10:10 κυμαίνονταν κατά διαστήματα μεταξύ των 50 χλμ/ώρα και των 66 χλμ/ώρα.

 

Την Πέμπτη η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία αναπτύσσοντας δική της τοπική κυκλοφορία όπως αναφέρει το meteo. Όσον αφορά την ακραία, όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της φωτιάς το meteo πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν ψηλός, ως συνέπεια της απουσίας βροχοπτώσεων στην περιοχή.

 

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

 

 

  1. Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
  2. Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
  3. Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.

 

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Συνεχώς βελτιώνεται η φωτιά αλλά περιμένουμε αναζωπυρώσεις

 

 

«Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή», αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

 

 

Οσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο κ. Βαθρακογιάννης επισημαίνει: «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα». Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

 

 

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.