Αποστολή: Αντώνης Χρυσουλάκης
Ανείπωτη καταστροφή και δυστυχία μπορεί να αντικρίσει κάποιος στην άλλοτε όμορφη Πεντέλη. Η περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται από τον πύρινο εφιάλτη, αλλά δυστυχώς ήταν η φορά που καταστράφηκε ολοσχερώς. Αναδασωμένες εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες και έγιναν στάχτη. Ο πολύχρονος κόπος των ανθρώπων να ξαναδημιουργήσουν το δάσος αποδείχθηκε μάταιος. Δυστυχώς, πέρα από τα δέντρα και από την πλούσια πανίδα της περιοχής, από τη μανία της φωτιάς, δεν γλίτωσαν ούτε και τα σπίτια των κατοίκων. Το timeline.gr βρέθηκε στην περιοχή και αποτύπωσε με τον φωτογραφικό φακό του το μέγεθος της καταστροφής από την Ανθούσα, την Παλλήνη και το Ντράφι.
Διαβάστε επίσης: Στυλιανίδης για τη Δαδιά: Είναι η μάχη όλων για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, το σύμβολο περιβαλλοντικής συνείδησης για την Ελλάδα
Η κατάσταση που επικρατεί
Αν πάρεις το αυτοκίνητό σου και κατευθυνθείς πάνω στο βουνό, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις από μακριά είναι το μαύρο χρώμα το οποίο επικρατεί πάνω στις πλαγιές. Δέντρα που έχουν γίνει στην κυριολεξία κάρβουνο βρίσκονται διάσπαρτα και θυμίζουν το πώς ήταν η περιοχή πριν από την πυρκαγιά και συνάμα δημιουργούν μια έντονη λύπη για όλα εκείνα που χάθηκαν. Μέσα σε λίγες ώρες η Πεντέλη για ακόμα μια φορά παραδόθηκε στις πύρινες γλώσσες και τεράστιες εκτάσεις έγιναν στάχτη. Πέρα όμως από τον φυσικό πλούτο, δεν γλύτωσαν ούτε οι κόποι και τα όνειρα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που είδαν τις περιουσίες να γίνονται «βορά» του «πύρινου τέρατος».
Πολίτες που μίλησαν στο TL δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους που έγιναν για ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. «Παραλίγο να χάσω το σπίτι μου, δεν κατάλαβα το πόσο γρήγορα έφτασε η φωτιά εδώ. Σίγουρα υπάρχει ανθρώπινο χέρι από πίσω. Δεν γίνεται να ξεπηδούν φλόγες από πολλά σημεία και σχεδόν ταυτόχρονα και ειδικότερα όταν η ταχύτητα του ανέμου ήταν τόσο μεγάλη» ανέφερε στο timeline.gr ο κ. Γιώργος που είδε τις φλόγες να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του. Ευτυχώς, για εκείνον μετά από την άμεση επέμβαση των πυροσβεστών η φωτιά αντιμετωπίστηκε και το σπίτι γλύτωσε. Οι εικόνες του TL μαρτυρούν τη μάχη που δόθηκε και το πόσα σπίτια έφτασαν λίγο πριν την καταστροφή. «Φύγαμε μόλις έφτασε το μήνυμα από το 112. Το ξέραμε ότι δεν πήγαινε καλά. Όταν η φωτιά έκαιγε στο “Παίδων” ο αέρας έσπρωχνε τον καπνό προς το μέρος μας. Όσο βράδιαζε η φωτιά προχωρούσε και βλέπαμε τις φλόγες από μακριά. Ο ουρανός είχε γίνει κόκκινος στην κυριολεξία» αναφέρει η κυρία Γεωργία, κάτοικος του Γέρακα.
Μέσα σε όλα αυτά η εικόνα του χτυπημένου από τις φλόγες γηπέδου μπάσκετ, που άλλοτε έπαιζαν παιδιά, στοιχειώνει τους πάντες.
Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά
Κανένας δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει το πόσο γρήγορα συνέβησαν όλα. Η φωτιά ξέσπασε την περασμένη Τρίτη (19/7) στις 5.19 μ.μ. στη θέση «Βαγιάτι» και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή (7-8 μποφόρ και ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα). Μάλιστα η φωτιά είχε δύο εστίες και ήταν σε αρκετά δυσπρόσιτο σημείο και οι επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν έγκαιρα. Παράλληλα, λόγω της τοπογραφίας της περιοχής οι άνεμοι ενισχύθηκαν ακόμα πιο πολύ και οι ριπές έφτασαν μέχρι και τα 10 μποφόρ (110-120χλμ την ώρα). Την ίδια στιγμή οι πύρινες γλώσσες όσο προχωρούσαν έβρισκαν καύσιμη ύλη, από ακαθάριστα σημεία εντός των οικισμών και δυνάμωναν. Από εκείνο το σημείο και έπειτα η φωτιά ξέφυγε και κατέκαιε την Πεντέλη μέχρι και την επόμενη μέρα (20/7). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μετεωρολογικός σταθμός της Παλλήνης κατέγραψε την ώρα που η φωτιά πλησίασε την περιοχή απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία άγγιξε τους 15 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία μεταξύ 04:40 και 05:10 (20.07.2022), εντός δηλαδή 30 λεπτών, ανέβηκε από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή (22/7) διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 251 κτήρια:
- Από αυτά 204 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 78 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 54 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.
- Επίσης, έχουν ελεγχθεί 8 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος (χρήζει επισκευής) και 5 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
- Ελέγχθηκαν 34 αποθήκες εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλες, 12 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 17επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.
- Τέλος ελέγχθηκαν 5 Ιεροί Ναοί – Δημόσια Κτήρια, εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση (χρήζει επισκευών).