Πυρκαγιά στο Μάτι: «Νόμιζα ότι ήταν καμένη κουρτίνα, αλλά ήταν η μητέρα μου» – Μαρτυρίες που σηκώνουν την τρίχα (Bίντεο)

Τις ιστορίες ανθρώπων που πενθούν για τον αδόκητο χαμό των δικών τους, αλλά και για τον τρόπο που πέθαναν, φέρνει στο φως η δίκη για την τραγωδία

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφούν ο πόνος και η οδύνη των ζώντων για τους τεθνεώτες της πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Το ρεπορτάζ του Star από τη δίκη, που βρίσκεται εν εξελίξει, είναι αρκούντως διαφωτιστικό.

«Παρέλαβα τη μητέρα μου σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ… Με τις τόσες φορές που μπήκα στο σπίτι για να την ψάξω, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου ήταν η μητέρα μου. (…) Η μητέρα μου δεν πέθανε, αλλά δολοφονήθηκε», λέει ένας εκ των μαρτύρων.

 

«Φτάνω στο σπίτι και βλέπω μια σύζυγο να ουρλιάζει. “Νίκο, φεύγουμε!” (…) Πήρα τη μητέρα μου, “έρχομαι να σε πάρω, μην ανησυχείς”. Ήταν η τελευταία συνομιλία με τη μητέρα μου. (…) Δεν ξέρω πώς είναι η κόλαση, αλλά αυτό που αντίκρισα ήταν 10 φορές χειρότερο. Φτάνοντας έξω από το σπίτι, βλέπω ένα αμάξι με δύο καμένους μέσα. Βρήκα την πόρτα του σπιτιού σπασμένη. Λέω, κάποιος θα μπήκε να τη σώσει. Φώναζα τη μητέρα μου, δεν υπήρχε απόκριση. Πήγα στα νοσοκομεία να την ψάξω», συμπληρώνει.

«Καίγομαι, πονάω»

Γεμάτες οδύνη και σπαραγμό είναι οι μαρτυρίες των συγγενών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στη φονική πυρκαγιά. «Φοβηθήκαμε όταν κόπηκε το ρεύμα. Ήμουν μέσα στο σπίτι με τη μητέρα μου, έπαθα κρίση πανικού. Ο πατέρας μου ήταν έξω. Όταν κάποια στιγμή μπήκε στο σπίτι, φώναζε “καίγομαι, πονάω”. Την ώρα που φεύγαμε η φωτιά είχε μπει στο οικόπεδο.(…) Βρήκαμε μετά ένα περιπολικό και ο πατέρας μου φώναζε “καίγομαι, πονάω”. Φτάσαμε στη Νέα Μάκρη στο κέντρο υγείας. Δεν είχαν ιδέα για φωτιά. Μάλιστα, τον ρώτησαν αν κάηκε από κατσαρόλα με νερό! Μετά άρχισε να φτάνει κόσμος. Ο μπαμπάς μου κατέληξε στις 26 Ιουλίου στο ΚΑΤ», αποκαλύπτει μία άλλη μάρτυρας.

«Μάθαμε τον θάνατο του πατέρα μας από τις ειδήσεις»

Από τις ειδήσεις πληροφορήθηκαν τον θάνατο του πατέρα τους φέρεται να αποκαλύπτει μια συγγενής θύματος των φονικών πυρκαγιών. «Προσπάθησα να καλέσω τους γονείς μου, αλλά τίποτα. (…) Μετά τις 6 βρίσκω την αδελφή μου και μου λέει ότι είναι στο κέντρο υγείας και ο μπαμπάς έχει καεί. Πήγα εκεί και δεν είχαν ιδέα για τη φωτιά! Τον παρέλαβαν στο ΚΑΤ και τον έριξαν σε κώμα για να μη νιώθει τον πόνο. Ήταν μέσα κι έξω καμένος περίπου στο 67%. Εμείς μάθαμε τον θάνατο του πατέρα μας από τις ειδήσεις, δεν μας ενημέρωσαν έγκαιρα από το νοσοκομείο. Τον είχε κάψει το θερμικό κύμα και θεώρησε ότι έπρεπε να μπει στην πισίνα για να ηρεμήσει, οι γιατροί μας είπαν ότι ήταν λάθος αυτό βέβαια», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι αίτημα για αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων στη δίκη υπέβαλε ένας εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη κατηγορίας, κάνοντας λόγο για «θεσμική απρέπεια» και υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να βρίσκονται στην αίθουσα για να ακούνε τα πραγματικά περιστατικά, ωστόσο το δικαστήριο το απέρριψε έπειτα από αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση.