Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι προσδοκίες και οι καταγγελίες

Με την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου ήρθαν και οι πρώτες καταγγελίες για την παραβίασή του

Με το καλημέρα της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ήρθαν και οι πρώτες καταγγελίες για την καταστρατήγηση ωραρίων κλπ, γεγονός που καθιστά απολύτως σαφές πως η ψηφιακή κάρτα είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν είναι πανάκεια για την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Βαρύγδουπα λόγια

Ουσιαστικά οι καταγγελίες μετά το πρώτο τρίημερο της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ απλώς επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ήδη διαμορφωμένη -ιδιαίτερα λόγω της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας – μια εργασιακή «ζούγκλα» όπου οι εργαζόμενοι είναι έρμαια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στις καταγγελίες που έγιναν είναι ότι οι εργοδότες βρίσκουν τρόπους και ακυρώνουν στην πράξη τους λόγους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες είνια η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών και η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, καθώς η έναρξη και η λήξη της εργασίας ενός εργαζόμενου γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Μια προσεκτική ματιά στις καταγγελίες του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας είναι αρκετή για να δει ότι ευθύς μόλις μπήκε σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας, τα βαρύγδουπα λόγια κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος καθώς:

  • Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
  • Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
  • Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
  • Σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών ζητήθηκε να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά.
  • Ζητήθηκε από οδηγούς να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
  • Καλούν για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

Αντίστοιχες καταγγελίες γίνονται και για το χώρο των τραπεζών από εργαζόμενους ότι εξαναγκάστηκαν να χτυπήσουν κάρτα ενώ δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν τη δουλειά τους.

Συλλογική σύμβαση εργασίας

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας προϋποθέτουν πολύ περισσότερα πράγματα από τη χρήση και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Και πριν από όλα προϋποθέτουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, φιλεργατικές πολιτικές και τα ανάλογα μηνύματα από την πολιτική ηγεσία προς τους επιχειρηματίες αλλά και σεβασμό του συνδικαλισμού και του συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο βάλλεται και συκοφαντείται εδώ και δεκαετίες από τους κρατούντες. Και σε κάθε περίπτωση όρος εκ των ων ουκ άνευ για την προστασία των εργαζομένων είναι η επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που από το 2010 και μετά ουσιαστικά έχει γίνει άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Οι εν λόγω καταγγελίες δείχνουν ότι οι επιτήδειοι βρήκαν τρόπο να παραβιάσουν την καταγραφή με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο προσέλευση – αποχώρηση του εργαζόμενου από χώρο εργασίας και το ωράριο του και δείχνουν επίσης αυτές οι καταγγελίες ότι με «ατομικούς» όρους ο εργαζόμενος είναι απροστάτευτος. Άλλωστε αυτού του είδους οι καταγγελίες έγιναν το σωματείο τους.

Κενά περιεχομένου

Ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων χαρακτήρισε κενά περιεχομένου τα περί διασφάλισης του ωραρίου εργασίας και των δικαιωμάτων εργαζομένων με την ψηφιακή κάρτα.

«Τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν τη 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας.

»Πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτό το μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που η εργοδοτική ασυδοσία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, έρχεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας», τονίζει ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων.