Quantcast

Ψαλτοπούλου: Προστατευμένοι κατά 90% από τη βαριά νόσηση όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση (Βίντεο)

Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Με μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η χώρα. Η έντονη κινητικότητα των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο, σε συνδυασμό με τη μεταδοτικότατη Όμικρον, εξαπλασίασαν τα ενεργά κρούσματα μέσα σε 12 ημέρες.

Αρκετοί επιστήμονες και η κυβέρνηση θεωρούν θέμα χρόνου τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, με ενδεικτικό παράδειγμα τα όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία προέβλεψε πως «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ σύντομα». Ωστόσο η πανδημία, προς το παρόν σαρώνει τη χώρα, με τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους να βρίσκονται στα όριά τους.

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τόνισε πως το CDC λέει ότι δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας, ενώ ο Άντονι Φάουτσι είναι περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας πως η πτώση της πανδημίας θα εμφανιστεί την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

 

Προστατευμένοι κατά 90% από βαριά νόσηση όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση

 

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν κολλήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες βρήκανε ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση».

«Τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ποτέ με την Όμικρον, ότι δεδομένα είχαμε ήταν με την Δέλτα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών», είπε για το άνοιγμα των σχολείων.

Για την πενθήμερη καραντίνα δήλωσε πως είναι κάτι θετικό όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες.

«Όμως αν κάποιος έχει πυρετό βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είσαι καλά και δεν θα μεταδίδεις. Το πρόβλημα με την Όμικρον δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλά καίρια του δημόσιου και ιδιωτικoύ συστήματας μένουν ακάλυπτα, και πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί», πρόσθεσε.

«Λυγίζουν» τα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας λυγίζουν κάτω από το βάρος της Όμικρον, καθώς εκατοντάδες είναι οι υγειονομικοί που νοσούν και αυτό αποτυπώνεται στις εφιαλτικές εφημερίες των νοσοκομείων.

Σε καραντίνα έχει μπει το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό στη χώρα μας, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Μπορεί η Όμικρον να μη στέλνει πολλούς συμπολίτες μας σε νοσηλείες, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική κι αυτό φαίνεται από τις εφημερίες των νοσοκομείων.

Σε λίγη ώρα η εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κλείνει και όλα θυμίζουν συνθήκες πολέμου. Παραπάνω από 100 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες 90 υγειονομικοί είναι σε αναστολή.

Μάλιστα, σε κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία σε περίπτωση που νοσήσουν και οι δύο.

«Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο κόσμο για να μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο τις μονάδες, αλλά και τους χώρους που βρίσκονται και άλλοι ασθενείς», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.