Quantcast

Ψαλτοπούλου: Μικρή τάση ύφεσης στα κρούσματα

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για την τρίτη δόση των εμβολίων για τον κορωνοϊό μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. Η καθηγήτρια, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, σημείωσε ότι: «Υπάρχει μια πολύ μικρή τάση ύφεσης στα κρούσματα, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα από τον Αύγουστο. Ευελπιστούμε αυτό να συνεχιστεί».

«Είμαστε καλύτερα από πέρσι»
Η κ. Ψαλτοπούλου πρόσθεσε: «Σε πολλές χώρες γίνονται τώρα συστάσεις, ώστε σε 15 ημέρες ο κόσμος να μπορέσει να είναι πιο άνετα τα Χριστούγεννα. Στην ουσία είμαστε καλύτερα από ό,τι πέρυσι, αλλά η πανδημία που τώρα θα κλείσει 2 χρόνια, έχει οδηγήσει σε τεράστιο ανθρώπινο πόνο με πολύ μεγάλες απώλειες ανθρώπων, και με μεγάλες επιπτώσεις σε κάθε τομέα».

«Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει από την καθημερινότητά μας»
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις κλασικές οδηγίες. Δηλαδή, καλό είναι να κάνουμε self ή rapid test πριν πάμε μια επίσκεψη, ειδικά εάν πρόκειται να συναντηθούμε με ηλικιωμένους ή ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή. Να μην βρισκόμαστε σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Να κρατάμε τις αποστάσεις. Να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας. Δυστυχώς ο κοροναϊός δεν θα φύγει από την καθημερινότητά μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μέχρι το τέλος του μήνα οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους στοιχεία που θα δείχνουν εάν πράγματι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων σε περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στο «κόκκινο», επαναλαμβάνοντας πώς η βαριά νόσηση, η διασωλήνωση και οι θάνατοι είναι κυρίως στα άτομα αυτά τα οποία πρέπει να έχουν κάποια προτεραιότητα στη σκέψη μας.

Για την τρίτη δόση και τον εμβολιασμό των παιδιών
Η καθηγήτρια υπογράμμισε, πάντως, ότι η σύσταση για την τρίτη δόση είναι για όλες τις ηλικίες, καθώς «όσο πλησιάζουμε στα 60, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για βαριά νόσηση». «Έχουμε δει και άτομα μικρότερης ηλικίας, 30, 40 και 50 χρονών, χωρίς κανέναν προδιαθετικό παράγοντα να νοσούν βαριά και να διασωληνώνονται ή και να απωβιώνουν. Κανείς από εμάς δεν είναι αλώβητος σε αυτή την πανδημία», ανέφερε.

Για τα παιδιά, όπως εξήγησε, το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά χρειάζεται, ακόμη και αν θεωρούμε ότι θα το περάσουν ελαφρά, εάν νοσήσουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άτυχη έφηβη η οποία βρήκε τραγικό θάνατο σε νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.