Από νωρίς το πρωί της Τρίτης έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου στο «Βιολογικό» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αφού εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση μπάζων, που προκλήθηκαν από τους βανδαλισμούς του Σαββατοκύριακου.
Σε «πεδίο μάχης» έχει μετατραπεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λόγω της απόφασης δημιουργίας μίας Βιβλιοθήκης, εκεί όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια σε υπό κατάληψη χώρο το αποκαλούμενο «Στέκι στο Βιολογικό».
Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από τις γιορτές του Πάσχα εν μέσω αντιδράσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν το περασμένο Σάββατο όπου «ισοπεδώθηκε ό,τι είχε παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο με την ολοκλήρωση, μετά τις αργίες του Πάσχα», σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες είναι αποφασισμένες να ξεκινήσουν εκ νέου την κατασκευή Βιβλιοθήκης, αυτή τη φορά υπό την επιτήρηση της αστυνομίας.
«Οι εργασίες θα συνεχιστούν» λέει ο πρύτανης
«Από σήμερα αρχίζουμε και πάλι τα έργα κατασκευής της Βιβλιοθήκης, ακόμα και με την παρουσία της Αστυνομίας, αν χρειαστεί» λέει στο “protothema.gr” o πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Και τονίζει ότι «θα ξαναρχίσουμε το έργο σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε τέτοιου είδους νοοτροπίες να μας σταματήσουν. Από σήμερα κιόλας θα το ξανακάνουμε».
Ο πρύτανης υπογραμμίζει ότι «οι εργασίες στην πρώην κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό” θα συνεχισθούν υπό την επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων όσο χρειαστεί, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και να αποδοθούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα».
Σήμερα η έκτακτη Σύγκλητος
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητηθεί η αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στον ισόγειο χώρο κτιρίου του Τμήματος Βιολογίας, στον οποίο κατασκευάζεται η Βιβλιοθήκη.
Από την πλευρά τους οι τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσουν αποτίμηση των ζημιών, ωστόσο θεωρείται δεδομένη η απόφαση για την κατασκευή της Βιβλιοθήκης.
Το χρονικό των βανδαλισμών
Τις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον χώρο στον οποίο είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, καταδίκασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Επικοινώνησα, με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσα ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ομαλή κατασκευή της βιβλιοθήκης στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να μπορέσει να δοθεί η βιβλιοθήκη στους φοιτητές και τους καθηγητές. Το φως θα νικήσει το σκοτάδι και μέσα στα πανεπιστήμια. Το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια θα γίνει απολύτως πράξη», δήλωσε ο υπουργός.
Η «μάχη» για τον χώρο
«Ξημερώματα της 7ης Μαΐου, ομάδα εγκληματικών στοιχείων πραγματοποίησε οργανωμένη επιχείρηση καταστροφής στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας, όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Από το καταστροφικό μένος των δραστών, που έφεραν βαριοπούλες, τροχούς και εργαλεία διάρρηξης, ισοπεδώθηκε ό,τι είχε παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο με την ολοκλήρωση, μετά τις αργίες του Πάσχα, της πρώτης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών διαμόρφωσης του χώρου. Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε άμεσα τις Πρυτανικές Αρχές καθώς και την αστυνομία δύο φορές», σημειώνεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ και γίνεται αναφορά στις δύο κλήσεις που έγιναν -στη 1.44 π.μ. και στις 3.27 π.μ- προς την αστυνομία στη διάρκεια εξέλιξης της επίθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες χρησιμοποίησαν ως εργαλεία βαριοπούλες, σφυριά, πυροσβεστήρες, ακόμα και τροχούς μπαταρίας, κινήθηκαν μαζικά προς τον χώρο λίγο πριν τις 02.00 και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους, να σπάνε τζάμια και παράθυρα και να διαλύουν ότι έβρισκαν μπροστά τους, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στη δημόσια περιουσία. Μάλιστα, τα άτομα σήκωσαν το ρολό που υπάρχει μεταξύ Βιολογικού και Γεωπονίας, έσπασαν τις πόρτες και ακολούθως με τροχούς έκοψαν τα σίδερα, μπήκαν μέσα στους χώρους και τα διέλυσαν όλα.
Μία μικρή ομάδα φοιτητών, από την έναρξη των εργασιών της μετατροπής του χώρου σε Βιβλιοθήκη αντιδρούσαν, καθώς ο χώρος αυτός επί δεκαετίες τελούσε υπό κατάληψη. Ηδη πριν από δέκα ημέρες που ξεκίνησαν οι εργασίες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν για κάποιες ημέρες εντός του campus και περιμετρικά του ΑΠΘ, προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εργασίες που ξεκίνησαν μετά τις αργίες για το Πάσχα, για την μετατροπή της πρώην κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» σε Βιβλιοθήκη. Μέλη φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, διαδήλωσαν δυο τρεις φορές κατά της αστυνομικής παρουσίας εντός του ΑΠΘ.
Η ένταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, ξεκίνησε από την Μεγάλη Εβδομάδα, όταν ένα φορτηγό έφτασε για να παραλάβει τα μπάζα από το πρώην «Στέκι του Βιολογικού» και ομάδα ατόμων ανέβηκε στην ταράτσα του νέου κτηρίου της ΣΘΕ πετώντας μπουκάλια με νερό κατά των ατόμων του συνεργείου που κάνουν τις εργασίες μετατροπής του χώρου σε Βιβλιοθήκη αλλά και δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν κοντά στο σημείο.
Οι αποφάσεις των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ
Αναφορικά με την απόφαση να προχωρήσει το έργο, υπογραμμίζεται πως «οι αποφάσεις της Συγκλήτου για την κατασκευή της Βιβλιοθήκης στον συγκεκριμένο χώρο ελήφθησαν ομόφωνα» και στο πλαίσιο αυτό άμεσα «συγκαλείται το όργανο, σε έκτακτη συνεδρίαση και με μοναδικό θέμα την καταδίκη της εγκληματικής ενέργειας, την αποτίμηση των καταστροφών και τον σχεδιασμό που αφορά την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασής τους και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου και περάτωσής του εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο».
«Οι ζημιές που έγιναν στη δημόσια περιουσία επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο. Εμάς, μας βαρύνει η ευθύνη να υπερασπιστούμε ενωμένοι τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την δημόσια περιουσία από τους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες που επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών, με τη διευκρίνιση ότι «από την πλευρά μας άμεσα δρομολογήσαμε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες για την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών και έχοντας εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου αναμένουμε πως καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου μας δε θα μείνει ατιμώρητη».
Το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ, υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Πανεπιστημίου μας και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).