«Πρωτοβουλία 1821-2021»: Διεθνές συμπόσιο με θέμα τις επιδημίες

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Συμπόσιο με θέμα τις επιδημίες ετοιμάζει η «Πρωτοβουλία 1821-2021».

 

Διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον», διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021», στο πλαίσιο των επετειακών της δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το συμπόσιο έχει προγραμματιστεί για τις 28, 29 και 30 Ιανουαρίου 2021 και οργανώνεται με την συνεργασία του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και τη συμβολή του King’s College London.

Το Συμπόσιο θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες:

α) την ιστορική, με στόχο την μελέτη και ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο η σημερινή πανδημία μας υποχρεώνει να στραφούμε στο παρελθόν και στην ιστορική εμπειρία των κοινωνιών

β) την ψυχολογική, με σκοπό την εξέταση της επίδρασης της πανδημίας στην ψυχική και σωματική υγεία, διαχρονικά και στο μέλλον

γ) την νομική, με την ανάλυση των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της φιλελεύθερης δημοκρατίας, και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

δ) την ιατρική, όπου δεδομένης και της πιθανολογούμενης προόδου η οποία θα έχει επιτευχθεί έως την ημερομηνία διεξαγωγής του συμποσίου, θα αναλυθούν τα ζητήματα αντιμετώπισης της βιολογικής εισβολής, των προοπτικών δημιουργίας ενός δραστικού εμβολίου ή όποιες επιστημονικές εξελίξεις θα έχουν συντελεστεί έως την περίοδο διεξαγωγής του Συμποσίου.

Εφόσον οι συνθήκες δεν επιτρέψουν την διεξαγωγή της εκδήλωσης σε δημόσιο χώρο και παρουσία κοινού, θα έχει διασφαλιστεί και η διαδικτυακή οργάνωση. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις προγραμματισμένες δράσεις της Πρωτοβουλίας 1821-2021. Το πρόγραμμά της είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής τον προηγούμενο Ιανουάριο, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη. Μέσα στο φθινόπωρο θα γίνει η λεπτομερής ανακοίνωση του συνόλου των εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των εξής φορέων και Ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.

Συντονιστής της προσπάθειας είναι ο κ. Ιωάννης Μάνος, σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα

Το σκεπτικό του Συμποσίου

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» υπήρξε καρπός σύμπνοιας και συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. H πανδημία του Covid-19 συνέπεσε με την φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και υλοποίησης των επετειακών δράσεων και υπό αυτό το πρίσμα κρίθηκε αναγκαίο να ενταχθεί στον προβληματισμό και στις θεματικές των συζητήσεων, που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το σκεπτικό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με βάση το αξίωμα «Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον», εξ αρχής προϋπέθετε τη συνομιλία του παρελθόντος με τα προβλήματα του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος. Ο covid-19 αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση των επιδημιών, με τις οποίες έχουν διασταυρωθεί οι κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι ένα ζήτημα που άγγιξε και αγγίζει θεμελιώδη θέματα σε διαφορετικές χρονικότητες: την ιδιωτική και τη δημόσια στάση απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, τον ρόλο και τα όρια της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και πολιτικών αντιμετώπισης στο παρόν και στο μέλλον.

Η διοργάνωση ενός διεθνούς συμποσίου, με θέμα την διεπιστημονική εξέταση των επιδημιών και το διάλογο μεταξύ επιστημόνων που εργάζονται από ποικίλες ειδικότητες και με διαφορετικά εργαλεία προσέγγισης, αλλά με κοινό στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πανδημιών εντάσσεται στο πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και προοπτικής που είχε θέσει από την ίδρυσή της η Πρωτοβουλία 1821-2021.

– Ως αποτέλεσμα του διεθνούς συμποσίου θα προκύψει περιεχόμενο σχετικά με τις διαχρονικές επιπτώσεις των επιδημιών από ιατρική, ιστορική, νομική, κοινωνική και ψυχολογική άποψη.

Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» το Ίδρυμα Λαμπράκη θα αναλάβει να προσαρμόσει το περιεχόμενο αυτό και να το πλαισιώσει παιδαγωγικά, ώστε να τεθεί στη διάθεσή των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι με την απαραίτητη συμβουλευτική υποστήριξη θα το εισηγηθούν στους μαθητές τους, καλώντας τους να ερευνήσουν, να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και να τοποθετηθούν στα βασικότερα ζητήματα του συμποσίου, λαμβάνοντας υπόψη τους τις τοποθετήσεις των ειδικών.