Quantcast

Προσωπικός Γιατρός: Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προσφεύγουν στο ΣτΕ

Η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για να διασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών της

Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τον Προσωπικό Γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), αποφασίστηκε από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση να γίνουν νομικές ενέργειες κατά του σχετικού νόμου 4931/ 2022 και συγκεκριμένα προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

«Εάν δεν εξειδικευθούν οι όροι της σύμβασης, με σεβασμό στο επιστημονικό έργο του ιατρού και στις απαιτήσεις λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου, τότε η δηλωθείσα άποψη μας είναι αρχικά αρνητική ως προς τη συμμετοχή των ιατρών στις νέες συμβάσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου.

Η κοινή διαπίστωση όλων στη Γενική Συνέλευση ήταν ότι το συμβατικό περιβάλλον των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται ασυμβίβαστο με την αξιοπρέπεια στη λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος.

«Το νομικό πλαίσιο απαξιώνει το πτυχίο Ιατρικής, με υπέρμετρες υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, άτυπη πολιτική επιστράτευση, και απαλείφει οποιαδήποτε ασπίδα προστασίας του ιατρού έναντι καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ σε επαγγελματικό ή οικονομικό επίπεδο. Δεν υπάρχει αναφορά για το ύψος του προϋπολογισμού ή της αποζημίωσης του ιατρικού δυναμικού, που στάθηκε στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως πυλώνες ΠΦΥ στα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς. Θα πρέπει να κατανοηθεί από το Υπουργείο ότι χωρίς πόρους και ιατρούς, δεν υπάρχει ΠΦΥ» αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών καταδικάζουν «τις απαράδεκτες απειλές που εξαπέλυσε ο Υπουργός Υγείας ενόψει των κινητοποιήσεων του διαγνωστικού κλάδου για το δίκαιο αίτημά τους να πληρώνονται στο ακέραιο την αξία των παραπεμπτικών που εκτελούν» και ζητούν να καταργηθεί το clawback, «μέσω του οποίου ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει καταχρηστικά στους ιατρούς το κόστος της περίθαλψης των Ελλήνων» όπως αναφέρουν.