Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι η συμμετοχή της Σερβίας στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων, αποτελεί αφετηρία ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών χωρών για αντίστοιχες δεσμεύσεις.
Την υλοποίηση πρότασης της σερβικής κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση και φιλοξενία ασυνόδευτων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, συζήτησαν σε συνάντησή τους ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξετάστηκαν οι νομικές και διαδικαστικές παράμετροι του εγχειρήματος, ενώ όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι οι ενέργειες για τη μετεγκατάσταση θα εξασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών θα ανταλλάξουν επισκέψεις και θα συμφωνήσουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που θα μετεγκατασταθούν στη Σερβία, ανέρχεται σε περίπου 100.
Από την πλευρά της Ελλάδας, τον συντονισμό για τον εντοπισμό των επιλέξιμων ανηλίκων θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ για την ορθή υλοποίηση της δράσης θα συνεργαστούν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, «η συμμετοχή της Σερβίας -χώρας που δεν ανήκει ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση- στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων, αποτελεί αφετηρία ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών χωρών για αντίστοιχες δεσμεύσεις». Πρόσθεσε εξάλλου, ότι «η Σερβία είναι μια παραδοσιακή σύμμαχος της Ελλάδας και η συνδρομή της έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισήμανε ότι «η συνάντηση με τον Σέρβο πρέσβη με θέμα την φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών στη Σερβία, επιβεβαιώνει την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία και σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα» και πρόσθεσε ότι «βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι με κάθε τρόπο να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον και οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς εξήγησε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας, μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε ότι «ως αξιόπιστος σύμμαχος η Σερβία βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, έτοιμη να μοιραστεί το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης και να βοηθήσει τον στρατηγικό εταίρο της με τη φροντίδα ορισμένων παιδιών μεταναστών. Ως δύο χώρες που μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, είμαι πεπεισμένος ότι εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια ευκαιρία για μία φυσιολογική ζωή».