Προσφυγικό: Δρομολογείται η επανεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της ΕΕ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ COVID-19

Τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά από τις προσφυγικές δομές των ελληνικών νησιών πρόκειται να επανεγκατασταθούν σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από σήμερα προωθούνται όλα εκείνα τα επιχειρησιακά μέτρα που θα επιτρέψουν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο το γρηγορότερο δυνατόν, καθώς η πανδημία της covid-19 καθυστέρησε πρακτικά την υλοποίηση του προγράμματος που αποφασίστηκε από τις 6 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Γιανς Άνταλμπερτ.

Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και οι τρόποι αντιμετώπισής της κυριάρχησαν σήμερα με σειρά ερωτήσεων στην καθιερωμένη συνέντευξη των εκπροσώπων Tύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Άνταλμπερτ επιβεβαίωσε ότι οι οι χώρες που προετοιμάζονται για την υποδοχή των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα και έχουν δηλώσει ότι δέχτηκαν είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κροατία και η Λιθουανία.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμη ότι, μέχρι να εγκαταλείψουν τα ασυνόδευτα παιδιά την Ελλάδα για να εγκατασταθούν στις 8 χώρες, έχει εγκριθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές ένα σχέδιο ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους, όπως τα ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά, καθώς πρόκειται για το πιο ευάλωτο κομμάτι των προσφύγων και υπογράμμισε ότι οι εργασίες μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτατο ρυθμό.