Για «προπαγάνδα Ελληνοκυπρίων» κάνει λόγο η Άγκυρα, μετά το «χαστούκι» του Συμβουλίου Ασφαλείας για Βαρώσια

Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή των Βαρωσίων» υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

 

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καλείται να ανακαλέσει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς της περιοχής. Παράλληλα, καλεί τη διεθνή κοινότητα να να λάβει υπόψη την πραγματικότητα, όπως λέει, «και όχι την προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης»

 

Τουρκία: Υποστηρίζουμε πλήρως την κίνηση των Τουρκοκυπρίων

 

«Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τ/κ αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη»,

 

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η υπεράσπιση τoυ στάτους κβο δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».