Δεν άρεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις που έκαναν από το Φυλάκιο 1 στον Έβρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Επίτροπος Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ. Για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα, με προκλητικές αναφορές.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπαθεί να κρύβει κάτω από την… ομπρέλα της Ε.Ε. την «καταπάτηση των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα σε βάρος των αιτούντων άσυλο» και επιτίθεται προσωπικά στον Νίκο Δένδια για τις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, καλούνται Ελλάδα και Κύπρος να μην… ονειρεύονται ότι η Τουρκία θα μείνει στις… ακτές της και δεν θα επεκταθεί, όπως υπονοεί, στην ανατολική Μεσόγειο!
Ο Ακσόι επιτίθεται επίσης στον Έλληνα υπουργό και τον κατηγορεί πως θα έπρεπε να μιλήσει στην… Τουρκία αντί να κάνει παράπονα σε τρίτους γιατί αυτό, κατά τον Ακσόι, απαιτεί το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία…
Αναλυτικά η δήλωση του Χαμί Ακσόι
«Τα σχόλια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε..
Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.
Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα και η Κύπρος (σ.σ. GCA, δηλαδή ελληνοκυπριακή διοίκηση την αναφέρει) θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα.
Αντίθετα, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί με το να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το διεθνές διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας».