Προκλητικό αίτημα φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ απορρίφθηκε στην Έδεσσα

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» ΓΛΩΣΣΑΣ

Στην παραχώρηση σχολικής αίθουσας στην πόλη αφορούσε το αίτημα , προκειμένου να πραγματοποιούνται μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας μέσω internet.

Με ομόφωνη απόφαση του, το Δ.Σ. Έδεσσας απέρριψε το αίτημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ «Κρστε Μισιρκοβ», για παραχώρηση σχολικής αίθουσας στην πόλη, προκειμένου να πραγματοποιούνται μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας μέσω internet.

Το προκλητικό αίτημα κατατέθηκε πρόσφατα προς την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή Έδεσσας από την φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ που έχει έδρα την Αριδαία Πέλλας, με πρόεδρο τον αποσχηματισθέντα ιερέα Νικόδημο Τσαρκνιά.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, τα μέλη του Δ.Σ. Έδεσσας, απέρριψαν το προκλητικό αίτημα, βάζοντας τέλος σε μεθοδεύσεις που αποκλειστικό στόχο έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κυρίως να κινήσουν το ενδιαφέρον ακραίων οργανώσεων της σκοπιανής διασποράς, σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά, επιδιώκοντας τα πολύτιμα… εμβάσματά τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

 

[[{“fid”:”117120″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”link_text”:null,”attributes”:{“height”:1032,”width”:730,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

«Η απόφαση πάρθηκε, όπως φαίνεται, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη τον νόμο του 1923 τον οποίο επικαλούμαστε και του οποίου ζητάμε την εφαρμογή» αναφέρει ανακοίνωση της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, συνεχίζοντας: «Επιπλέον, το αντιμακεδονικό μένος είναι τέτοιας έκτασης που ακόμα και η ονομασία της ΑΜΚΕ «Κρστε Μισίρκοβ» δεν αναφέρεται ολόκληρη, στο έγγραφο, όπως θα έπρεπε! Αυτό το ρατσιστικό μένος κατά οτιδήποτε «μακεδονικό» στην περιοχή Έδεσσας, όπως φαίνεται, είναι κοινό στοιχείο σε ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε ομόφωνα και χωρίς κάποια ένσταση προς την αρνητική εισήγηση στο αίτημα μας. Δεν είχαμε ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η απόφαση αυτή, αλλά η εφαρμογή νόμων είναι υποχρέωση της πολιτείας και δεν χωρούν εξαιρέσεις σε αυτό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα νόμιμα δικαιώματα μας».

Της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ ηγείται μαζί με τον Τσαρκνιά και η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United ‘Macedonian’ Diaspora».

Οι ενέργειές της ΑΜΚΕ «τρείς και ο κούκος», είναι απόρροια του αρνητικού αποτυπώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα» (έστω και με αστερίσκους), αλλά και «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητα. Η χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» από τους Σκοπιανούς, είχε σχολιάσει αρνητικά και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνοντας λόγο για «μέγα λάθος».