Προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους και τις επιπλοκές του κορωνοϊού – Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση

Την ανησυχία τους για το μέλλον των ανεμβολίαστων ασθενών εξέφρασαν o Χαράλαμπος Γώγος και ο Νίκος Καπραβέλος

Την ανησυχία τους για το μέλλον των ανεμβολίαστων ασθενών εξέφρασαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

 

 

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως πλέον έχει γίνει σαφές πως αυτοί που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημειώνοντας πως η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του ανεμβολίαστος ασθενής σε ΜΕΘ είναι 20πλάσια, ίσως και 25πλάσια σε σχέση με έναν εμβολιασμένο.

Μάλιστα, όπως είπε από κορωνοϊό πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 75 με 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι και καρκινοπαθείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.

«Η μάχη θα δοθεί έξω από το νοσοκομείο. Η διαχείριση πανδημίας γίνεται έξω», έσπευσε να σημειώσει ο Νίκος Καπραβέλος και σημείωσε πως το κυριότερο όπλο είναι το εμβόλιο. Προειδοποίησε, δε, πως ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι κλίνες ΜΕΘ παρουσιάζουν πληρότητα έως 100%.

Σοβαρές επιπλοκές
Όπως είπε, δε, σε αυτό το τέταρτο κύμα της νόσου παρατηρούνται σοβαρότατες επιπλοκές: «Πρώτη φορά είδαμε τόσες μαζεμένες επιπλοκές, είναι δραματική η κατάσταση του πνεύμονα». Εξήγησε ότι ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο, καθώς δεν πιστεύουν… στον κορονοϊό: «Με αποτέλεσμα και η θεραπεία μας να είναι πιο επικίνδυνη».

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως η κλινική εικόνα των περιστατικών είναι βαρύτατη και μίλησε για τη σημασία της έγκαιρης και πρώιμης διάγνωσης: «Πρέπει αμέσως να επισκεφτεί γιατρό για να αντιμετωπιστεί καλύτερα, να μη φτάσει στη διασωλήνωση».