«Το σημαντικό αίτημα της απεργίας είναι να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός και βεβαίως όλη η γκάμα των μισθών αναλογικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση.
«Εστιάζουμε πάρα πολύ στον κατώτερο μισθό αφενός μεν γιατί με μνημονιακούς νόμους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να ρυθμίζεται από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Θυμίζω ότι το περίφημο και εμβληματικό 751 ευρώ πριν 12 χρόνια είχε υπογράφει με σύμβαση και ο ομιλών είχε υπογράψει για λογαριασμό της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και από τότε ακόμα βρίσκεται παρά την αύξηση πριν περίπου 1,5-2 χρόνια στα 663 ευρώ μεικτά, και θέλω να γίνει αντιληπτό ότι και μόνο αυτό θα αρκούσε για να γίνει μια μεγάλη κινητοποίηση την εποχή της μεγάλης ακριβείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος.
«Ζητούμε να επανέλθει με νόμο στα 751 ευρώ γιατί το ρυθμίζει η κυβέρνηση κι αμέσως μετά να καταργηθεί αυτός ο νόμος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η επιτροπή Σοφών λέει ο καλύτερος τρόπος να προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός είναι η σύμβαση μεταξύ των εταίρων δηλαδή εργοδοτών-εργαζομένων. Να μας παραδοθεί πάλι και με εθνική σύμβαση να επιδιώξουμε να φτάσει εκεί που επίσης το ορίζει ως όριο φτώχειας η ευρωπαϊκή επιτροπή δηλαδή στο 60% του ενδιάμεσου μισθού», διευκρίνισε ο πρόεδρος ΓΣΕΕ.
Αναφορικά με την άποψη ότι αν αυξηθεί υπερβολικά ο κατώτατος μισθός σε μια εποχή οικονομικής κρίσης αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των απολύσεων, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε: «Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η αύξηση των μισθών απελευθερώνει το σπιράλ του πληθωρισμού και δευτερευόντως το επιχείρημα που λένε οι εργοδότες. Το επιχείρημα που λένε οι εργοδότες έχει ανατραπεί εκ των πραγμάτων γιατί οι ίδιοι διαμαρτύρονται ότι ενώ υπάρχει προσφορά εργασίας δεν βρίσκουν εργαζόμενους και εμφανίζεται και στη χώρα μας αυτό που εμφανίζεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου ότι οι εργαζόμενοι με αυτούς τους μισθούς να μην υπάρχει λόγος να πάνε να εργαστούν. Το ότι απελευθερώνεται το σπιράλ του πληθωρισμού ας το σκεφτούν λίγο οι εργοδότες, δηλαδή αυτοί οι οποίοι διαμορφώνουν τις τιμές».
«Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτα το σπιράλ απελευθερώθηκε όταν, και πολλές φορές εντελώς άδικα και καταχρηστικά, ενσωμάτωσαν στις τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων τις αυξήσεις πχ της ενέργειας πριν καν αυτές ανακοινωθούν. Γιατί σε μια φάση είχαν φτάσει οι τιμές των καύσιμων στα ύψη χωρίς ακόμα βέβαια να έχουν καταναλωθεί τα αποθεματικά που υπήρχαν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν ένα από τα αιτήματα τους είναι και η πάταξη της κερδοσκοπίας, απάντησε: «Πάντα είναι αλλά εδώ απαιτείται πολιτική βούληση. Η πάταξη της κερδοσκοπίας απαιτεί ελέγχους στην αγορά, απαιτεί να βγει από την ύπνωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δει τις εναρμονισμένες πρακτικές. Η αγορά η δική μας είναι μια μικρή μεν αγορά αλλά ολιγοπωλιακής συγκρότησης και με πολλές εναρμονισμένες πρακτικές».
Ερωτηθείς πως θα χαρακτήριζε μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 με 710 ευρώ, είπε: «Κατώτερη των περιστάσεων. Θέλω να θυμίσω το εξής το 2021 με μια μεγάλη αύξηση της ανάπτυξης, πέρασε τις 9 ποσοστιαίες μονάδες η κυβέρνηση ανακοινώσε αύξηση 2% για το 2021 και όχι από 01/01/21 αλλά από 01/01/22. Να θυμίσω επίσης ότι είναι πρωθυπουργική δέσμευση και ισχυρή πρωθυπουργική δέσμευση, ότι θα αυξάνεται ο κατώτερος μισθός κατά το διπλάσιο της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης».
«Το λένε οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχετίζεται με τα θεμελιώδη της οικονομίας ο κατώτατος μισθός. Είναι για να υπάρχει στοιχειωδώς αξιοπρεπής διαβίωση δηλαδή να μην πέφτει κάτω από την φτώχεια και να μην εντείνονται οι ανισότητες», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Η συγκέντρωση μας θα γίνει στις 11:00 στην πλατεία Κλαύθμωνος και η πρόκληση και προς τους εργοδότες και προς την κυβερνηση δεν είναι μόνο οι μισθοί, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να αντιστάθμιζαν μια πιο διαφορετική στάση έναντι των μισθών. Είναι το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων το οποίο έχει διαλυθεί, θα πρέπει να επανα-ρυθμιστεί», κατέληξε.