Quantcast

Πρόεδρος ΕΡΤ κατά ΕΣΗΕΑ: Εσφαλμένες οι δύο διαδοχικές στάσεις εργασίας στα δημόσια Μέσα

Με αφορμή τη δεύτερη τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 η ΕΣΗΕΑ στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και στην ΕΡΤ

Εσφαλμένες χαρακτήρισε τις δύο διαδοχικές στάσεις εργασίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στα δημόσια Μέσα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας.

 

Με αφορμή τη δεύτερη τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 η ΕΣΗΕΑ στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και στην ΕΡΤ, ο κ. Ζούλας αναφέρει ότι το μεγαλύτερο λάθος της ΕΣΗΕΑ, είναι να προχωρεί σε κινητοποιήσεις χωρίς προηγουμένως να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για το ποια ακριβώς είναι τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που διεκδικούνται.

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου:

«Αγαπητή κα Αντωνιάδου

Πληροφορήθηκα ήδη από την Παρασκευή ότι η ΕΣΗΕΑ προανήγγειλε εντός διαστήματος μικρότερο της μιας εβδομάδας και δεύτερη 4ωρη στάση εργασίας για σήμερα σε όλα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, γεγονός που, όπως γνωρίζετε, στρέφεται πρωτίστως κατά της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και τούτο όχι μόνον διότι στην ΕΡΤ απασχολείται η πλειονότητα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε Δημόσια ΜΜΕ, αλλά, κυρίως, διότι στο διάστημα που επιλέξατε για τη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα) η ΕΡΤ προβάλλει τα δύο κεντρικά μεσημβρινά της δελτία (12.00 και 15.00) κάτι που επίσης προφανώς γνωρίζετε.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου σας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.

Ο λόγος που η ΕΡΤ προσέβαλε δικαστικά την πρώτη στάση εργασίας που κηρύξατε την προηγούμενη Τετάρτη, με συνέπεια αυτή να κριθεί παράνομη, δεν ήταν ασφαλώς επειδή η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν συμμερίζεται την ανάγκη αύξησης του εισοδήματος τόσο των δημοσιογράφων, όσο και των άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Άλλωστε, τόσο ο πρώην, πλέον, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γ. Γαμπρίτσος, όσο και εγώ προσωπικά, σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας στην ΕΡΤ, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, όχι μόνον αναδείξαμε τα εκκρεμή θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των εργαζομένων, αλλά με επιμονή και πολλή προσπάθεια επιλύσαμε -σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία- μια σειρά χρόνιων εκκρεμοτήτων μετά την επανέναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ το 2015.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

• Την υλοποιήση της ΚΥΑ στις αρχές του 2020 που διευθέτησε τις αμοιβές των εργαζόμενων, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός εργασίας τα έτη 2013-2015, με παράλληλη ρύθμιση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων για το ίδιο χρονικό διάστημα.
• Την υπογραφή ΚΥΑ στα τέλη του 2021, με αποτέλεσμα να λυθεί επιτέλους -μετά από 6 χρόνια από τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη- το χρονίζον πρόβλημα της απουσίας μισθολογίου για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες της ΕΡΤ.
• Tην καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό για τα έτη 2012-13 που είχαν μείνει ως εκκρεμότητες από την επανέναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ το 2015.
• Την αναβολή της συνταξιοδότησης κάποιων εργαζομένων που είχαν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, αλλά η Διοίκηση συνειδητά αποφάσισε την παραμονή τους στην ΕΡΤ, προκειμένου να μην χάσουν τα πλήρη συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, λόγω ενός κενού που υπήρχε στο σχετικό νόμο.
• Την προώθηση και ψήφιση ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 νόμου που θεσμοθετεί την διάκριση των απολαβών του προσωπικού της ΕΡΤ το οποίο ανήκει στην ιεραρχία του οργανογράμματος, (νόμος που μένει σε εκκρεμότητα καθώς απαιτεί την έγκριση της πρότασης του ΔΣ της ΕΡΤ από το υπουργείο Οικονομικών) και τέλος
• Την προσπάθεια υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το μη δημοσιογραφικό προσωπικό της ΕΡΤ, κάτι που έχει να συμβεί από το 2007. Θεωρώ πως σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς πορείας διαπραγματεύσεων για συμφωνία, η οποία βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων και ισορροπεί με τις δυνατότητες της ΕΡΤ στο πλαίσιο του δημόσιου χαρακτήρα της.

Τα σοβαρά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είχαμε την ευκαιρία να τα απαριθμήσουμε και προσφάτως με τον κ. Γαμπρίτσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου παρουσία 19 βουλευτών όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, αναδείξαμε πρωτίστως το τεράστιο ζήτημα των καθηλωμένων μισθών της ΕΡΤ. Επικαλεστήκαμε, μάλιστα, και πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία ανέτρεψαν την απολύτως ψευδή εικόνα των δήθεν “golden boys της ΕΡΤ”, η οποία διακινείται για προφανείς μικροκομματικούς λόγους.

Κα Αντωνιάδου

Όλα όσα σας αναφέρω δεν συνέβησαν υπό την απειλή -πόσο μάλλον υπό το καθεστώς- απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αλλά ύστερα από καλόπιστες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους τους και παρεμβάσεις, κυρίως της Διοίκησης της ΕΡΤ, προς τα αρμόδια υπουργεία, όπου αυτό ήταν αναγκαίο για την διευθέτηση των ως άνω εκκρεμοτήτων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που στα τρία χρόνια της σημερινής διοίκησης της ΕΡΤ έχει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επικρατήσει εργασιακή ειρήνη στον μεγαλύτερο ενημερωτικό οργανισμό της χώρας.

Με απλά λόγια, αυτό που οφείλω να σας επισημάνω είναι ότι προσωπικά θεωρώ εσφαλμένη την επιλογή της ΕΣΗΕΑ να προκηρύξει εντελώς απροειδοποίητα δύο διαδοχικές στάσεις εργασίας στα δημόσια μέσα, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως καμία απολύτως ενημέρωση της Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία θα μπορούσε επικουρικά να συμβάλει στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τα συναρμόδια υπουργεία. Θεωρώ, δε, ακόμη μεγαλύτερο λάθος της ΕΣΗΕΑ, να προχωρεί σε κινητοποιήσεις χωρίς προηγουμένως να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ από την ΕΣΗΕΑ για το ποια ακριβώς είναι τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που διεκδικείτε στο όνομά τους, όπως και τι πιθανώς σας αντιπροτείνουν οι συνομιλητές σας. Πολύ περισσότερο, όταν στην ΕΡΤ, όπως γνωρίζετε, εργάζονται και δεκάδες δημοσιογράφοι που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, αλλά των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας και θα ήθελαν και εκείνοι να έχουν γνώση των εν λόγω διεκδικήσεων που κατεξοχήν τους αφορούν. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ένας από τους ουσιώδεις λόγους που η Διοίκηση προσέβαλε δικαστικά την πρώτη στάση εργασίας που κηρύξατε, με συνέπεια να κηρυχθεί παράνομη, καθώς ακόμη και στην προκήρυξή της, επιλέξατε να μην κατονομάσετε, έστω, τα αιτήματά σας.

Κα Αντωνιάδου

Γνωρίζετε, ασφαλώς, από τη μακρά συνδικαλιστική σας δράση, ότι οι στάσεις εργασίας, πόσο μάλλον οι απεργίες, είναι το έσχατο μέσο διεκδίκησης των όποιων αιτημάτων των εργαζομένων, εξ ου και προκηρύσσονται, όταν σε μια διαπραγμάτευση διαπιστώνεται πλήρες αδιέξοδο. Η Διοίκηση, ωστόσο, και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, όπως ήδη σας επισήμανα, δεν έχουν μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση από σας, όχι μόνο για το αν οι διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ έχουν ήδη οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, αλλά ούτε καν το ποια ακριβώς είναι τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που εσείς θεωρείτε αδιαπραγμάτευτα.

Με αυτό το δεδομένο χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αυτήν ακριβώς την αυτονόητη ανάγκη της ενημέρωσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ από την ΕΣΗΕΑ την συνειδητοποιήσατε χθες Κυριακή και η ίδια (έστω κατόπιν της κήρυξης και της δεύτερης στάσης εργασίας) και ζητήσατε να διεξαχθεί στις 12 σήμερα το μεσημέρι ενημερωτική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ εντός της ΕΡΤ.

Κατόπιν αυτής της επιλογής σας -και καθώς γνωρίζετε βέβαια τη νέα έκρηξη κρουσμάτων του Covid- έχει ήδη δοθεί από την Διοίκηση της ΕΡΤ οδηγία να σας παραχωρηθεί για τη συγκεκριμένη ενημερωτική συνάντηση με τους εργαζομένους το στούντιο C που είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει το Ραδιομέγαρο. Με το ίδιο ακριβώς καλόπιστο πνεύμα, σάς προσκαλώ προσωπικά είτε πριν, είτε και μετά τη συνάντησή σας με τους δημοσιογράφους -όποτε το επιτρέπει ο χρόνος σας- να ενημερώσετε επίσημα και τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ για τις διεκδικήσεις σας, ενώ εξυπακούεται ότι μετά από αυτήν την επιλογή σας, η Διοίκηση δεν προτίθεται να προσβάλει δικαστικά τη σημερινή στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ.

Με τον τρόπο αυτό, τόσο το ΔΣ της ΕΡΤ, όσο πρωτίστως οι εργαζόμενοι, θα έχουν μια πλήρη ενημέρωση από την ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να γνωρίζουν τις διεκδικήσεις σας και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, αν το Διοικητικό σας Συμβούλιο επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω τις κινητοποιήσεις του, όπως φημολογείται.

Κα Αντωνιάδου

Δεν έκανα τυχαία την τελευταία αυτή επισήμανση. Διότι εσείς προσωπικά γνωρίζετε πολύ καλά από την συνδικαλιστική σας πείρα, πού μπορεί να οδηγήσει η “λογική” των συνεχόμενων και αδιέξοδων κινητοποιήσεων, όταν αυτές δεν εδράζονται σε λογικά και δίκαια αιτήματα τα οποία μπορούν στην εκάστοτε συγκυρία να ικανοποιηθούν, αλλά υποκρύπτουν, ενδεχομένως, άλλες σκοπιμότητες.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση».