Προανακριτική Novartis: Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας για «Κελέση» και «Σαράφη»

ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Άκαρπες είναι οι έρευνες της Aστυνομίας για τον εντοπισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», οι οποίοι δεν προσήλθαν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, με αποτέλεσμα να διεταχθή η βίαιη προσαγωγή τους. Το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων είναι ανοιχτό, δεν εξαρτάται όμως από την Προανακριτική η εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν βρέθηκαν στους χώρους που έχουν δηλώσει ότι διαμένουν ενώ φέρεται πως είναι κλειστά και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μάλιστα, τα αληθινά στοιχεία των δύο μαρτύρων, κατά πληροφορίες, γνωρίζουν μόνο τρεις αστυνομικοί στην ΕΛ.ΑΣ., και ειδικότερα ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, καθώς επίσης και δύο αστυνομικοί του συγκεκριμένου τμήματος που έχουν χρεωθεί τους κωδικούς τους.

Οι μάρτυρες επίσης φαίνεται πως ζουν κανονικά τις ζωές τους και όπως έκανε νωρίτερα γνωστή η ΕΛ.ΑΣ. μέσω ανακοίνωσης, στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και οι δύο καθώς δεν τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Μάλιστα, μπορούν να το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους εφόσον δεν υπάρχουν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται περαιτέρω ότι «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

»Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.
Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή της προς την επιτροπή, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή, η μία μάρτυρας, η «Αικατερίνη Κελέση», ανέφερε ότι δεν έχει να συνεισφέρει «το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα, ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει».

Η «Αικατερίνη Κελέση» είχε επικαλεστεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητούσε ανάκληση της κλήτευσής της.

Μάλιστα, την επιστολή της την έχει στείλει στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, τον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, την Ελένη Τουλουπάκη και την αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αν oι προστατευόμενοι μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» επισκέπτονταν τη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν θα είχαν απέναντί του, έξι μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς κινητά τηλέφωνα και με τη δυνατότητα να κρατούν μόνο γραπτές σημειώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βουλευτές έδωσαν όρκο εμπιστευτικότητας για να μην αποκαλύψουν το πραγματικό όνομα του μάρτυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της πλειοψηφία της Προανακριτικής προσανατολίζονται να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αύριο Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας.

Το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Ωστόσο, η αποδοχή του αιτήματος για άρση του ειδικού καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων δεν είναι στο χέρι των μελών της Προανακριτικής, αλλά στη διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως διευκρίνιζαν νωρίτερα κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.