Πρεμιέρα για τα σχολεία υπό τη σκιά της πανδημίας – Ανησυχία για τον χαμηλό αριθμό εμβολιασμών

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας είναι οι επόμενες ημέρες καθώς το «πρώτο κουδούνι» που θα χτυπήσει αύριο σε όλα τα σχολεία

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας είναι οι επόμενες ημέρες καθώς το «πρώτο κουδούνι» που θα χτυπήσει αύριο σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
– Δύο εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων.

– Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ – τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά.

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
– Δύο αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Σχολική κάρτα

Κατά τα λοιπά, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στο χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.

Ήδη, οι διευθυντές των σχολείων, είτε μέσω ανακοινώσεών τους στους δικτυακούς τόπους τους, είτε μέσω mail, έχουν ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία και το πώς θα πρέπει να προσέλθουν οι μαθητές στις τάξεις.

Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα, που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Βεβαίωση self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν, εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Βήμα-βήμα η διαδικασία για τη σχολική κάρτα

Για την έκδοση της σχολικής κάρτας, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο για τη δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 – Self tests ΕΔΩ

Στη συνέχεια, κάνετε εισαγωγή με τους κωδικούς taxisnet.

Έπειτα επιλέγετε: Σχολική κάρτα για COVID-19

Συμπληρώνετε τα πεδία και εκτυπώνετε.

Διαφορετικά, μπορείτε να εκτυπώσετε ΕΔΩ την σχολική κάρτα και να την συμπληρώσετε χειρόγραφα.

Η αγωνία των ειδικών εντείνεται από την κάμψη που παρουσιάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν μόλις 729 εμβολιασμοί σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ανακοινώθηκαν οι περισσότεροι εμβολιασμοί έγιναν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (136) ακολούθησε ο Βόρειος Τομέας με 107 ενώ στη Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο έγιναν 62. Σε 31 Περιφερειακές ενότητες είχαμε μονοψήφιο αριθμό εμβολιασμών ενώ σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας δεν έγινε ούτε ένας!

Από την έναρξη του προγράμματος Ελευθερία έχουν πραγματοποιηθεί 5.845.265 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι για να χτιστεί το τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 8 εκατομμύρια.

Υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης τις επόμενες ημέρες, από την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας η κυβέρνηση εναποθέτει ελπίδες στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από αύριο 13/9 αλλά και σε μια νέα εκστρατεία πειθούς την οποία «εγκαινίασε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τα παιδιά που έχουν κάνει 17 εμβόλια να κάνουν και το 18ο .

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς και στον εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω.

Όπως είπε, «τα σχολεία ανοίγουν αύριο, ανοίγουν με περισσότερους εκπαιδευτικούς», ενώ απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να ξανακλείσουν τα σχολεία λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόθεση μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

«Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών» είπε και απηύθυνε έκκληση «σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κα Κεραμέως τόνισε ότι το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και κάλεσε τα παιδιά να εμβολιαστούν και αυτά. Επεσήμανε, δε, ότι τα σχολεία ανοίγουν με το τρίπτυχο «εμβόλια-μάσκες-πολλά τεστ».

«Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ’ ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας.